Hoppa till innehåll

Kicki odlar både stort och smått

Dofter, smaker, färger – allt kan rymmas på en balkong. Och det finns många genvägar att ta till en lummig, både väldoftande och välsmakande balkong. Allt behöver inte starta från ett frö. – Det gäller bara att man tänker efter lite i förväg vilken balkongpersonlighet man är, menar Kicki Bälter på Bostadsbolaget.

Kicki är trädgårdsspecialist och utemiljösamordnare på Bostadsbolaget sedan september förra året. En strategisk roll som innebär att hon är inblandad i alla stora utemiljöprojekt som Bostadsbolaget genomför varje år i Göteborg.
– Minst fem, sex riktigt stora projekt brukar det bli. Det kan handla om allt från att göra om en innergård till ny belysning, nya entréer eller att iordningställa efter en fasadrenovering. Det är de stora, långsiktiga projekten som jag är inblandad i, säger hon.

Park mitt bland husen
Vi träffar Kicki vid ett av de större projekten som genomförs i år – innergården på Öster om Heden. Från att ha varit ett område som täcktes till stor del av en gräsmatta håller nu en spännande och vacker park på att växa fram. Här finns mängder med blommor och träd, sittplatser, lekplats, grillmöjligheter och en liten örtagård.

– Jag var inte med när vi började planera The Place som det kallas – det gjordes redan för två år sedan. Men till sommaren ska allt vara klart här. Förvandlingen har skett i samråd med hyresgästerna och även om vi inte kunnat tillmötesgå alla förslag så finns det något för de flesta här på området. Och med hjälp av duktiga landskapsarkitekter blir det en park med fägring för alla årstider, berättar hon.

Du kan odla allt
När Kicki inte ägnar sig åt planering av parker och utemiljöer är hon en sann odlare i hemmiljö och har många tips när det gäller växter och odlingar i det lite mindre formatet.
– På en balkong kan du odla vad som helst. Det viktigaste är att planera och fundera över hur stor yta du har tillgång till, om det är en solig plats eller en balkong som mestadels ligger i skugga. Dessutom – hur mycket tid är du beredd på att lägga på dina växter och plantor?

Så lyckas du med balkongodlingen
Här tipsar Kicki om hur du kan odla både ätbara och vackra växter även på en mindre yta.

  • ODLA PÅ HÖJDEN om utrymmet är litet. Smultron och jord gubbar kan odlas i hängande amplar. Vindruvor går också fint. Välj gärna baltiska druvor som tål ner till minus 25 grader.
  • EN TRAPPSTEGE är perfekt om du vill ha växter och odlingar på höjden.
  • ANVÄND GOLVYTAN till att sätta potatis och tomat i stora krukor eller hinkar.
  • HAR DU EN SOLIG BALKONG passar kryddväxter bra och gör balkongen både grön och väldoftande.
  • FÖR STÄNDIG BLOMNING: Sätt lökar i lager i en stor kruka på hösten. I översta lagret har du blommor med tidig blomning som krokusar och snödroppar, under det påskliljor och pingstliljor och längst ner tulpaner. Allra längst upp kan du fylla på med penseer och några perenner. På så vis har du alltid något som blommar på balkongen.
  • OCH SIST MEN INTE MINST – var inte rädd för att ta genvägar. Köp färdiga plantor och växter och sätt ut.

Text: Kerstin Torsede Foto Svante Örnberg

Kicki Bälter