Hoppa till innehåll

Kungligt i Västra Frölunda

Att öppna dörren till Emils och Thomas lägenhet på nionde våningen i Västra Frölunda är som att göra en tidsresa över hundra år bakåt i tiden. En spännande, glittrande och helt unik lägenhetsinredning gör att man till och med glömmer den fantastiska utsikten.

Prydnadsföremål, fransar, fjädrar och tidstypiska detaljer. Vart man än vänder blicken finns något att titta på.

Högt upp i en av de 16 ”kom­mandobryggorna” i Västra ­Frölunda döljer sig en mycket speciell lägenhet. Ja, döljer sig ­får man faktiskt säga. Dörren i trapphuset är en helt vanlig lägenhetsdörr där besökaren blir upplyst om att här bor en ­schäfer. Men så fort den öppnas skvallrar de tjocka, veckade sidengardinerna om svunna tider.
Emil Löfström har bott i huset sedan 2008 och bytt från en etta till en tvåa, och när det var dags att flytta ihop med sambon Thomas Larsson blev det till en trea på 102 kvadratmeter på nionde våningen.
– Det här var en helt vanlig hyreslägenhet som behövde tapetseras om när vi flyttade in. Jag tycker om att inreda och tidigare har min stil varit mer ”industriell”, med rostiga järnrör och sådant, men jag var trött på det. Startskottet till den här stilen var faktiskt en tapetbok där vi fastnade för ett ryskt tapetmönster från 1800-talet och ett vitrinskåp som vi ställde i vardagsrummet. Det var då samlandet började, berättar Emil.

Varken Emil eller Thomas arbetar med inredning till vardags. Emil är frisör och Thomas är restaurangchef men är båda intresserade av såväl historia som antikviteter och inte minst av att resa.
– Ja, det har blivit många resor över världen då vi ­hittar allt möjligt till lägenheten. Tofsar, knoppar och antikviteter. Vi älskar att resa och det är så roligt att åka runt och hitta alla dessa prylar, säger Emil.
En annan person som bidragit stort till lägen­hetens utseende är Emils mormor. Det var hon som lärde honom att sy. En nödvändighet för att få till alla gardiner, draperier och fransprydda tyger.
– Mormor var sömmerska och uppmuntrade mig så att jag kunde fixa alla dessa gardiner. Tyvärr har hon gått bort nu men hon hann i alla fall se vissa delar. Det lilla gästrummet tyckte hon var mycket fint.
Emil och Thomas lägenhet är numera välkänd i hela Sverige efter att den var med i SVT:s ”Vem bor här?” i våras. Sedan dess har hemma-hos-reportagen avlöst varandra.
– Det har varit kul med all uppmärksamhet. Dagen efter att programmet sändes hade jag över 500 vänförfrågningar på Facebook. Folk ville veta var vi köpt alla saker och hur vi har fixat till allting. Vi har faktiskt bara fått vänliga, positiva reaktioner och det är roligt, säger Emil.
Har ni inrett färdigt nu?
– Nej, nej – det finns alltid mer att göra och roliga saker att komplettera med. Köket är vi inte riktigt klara med. Där skulle vi vilja ha gamla köksluckor som vi kunde förvandla till mer 1800-tal med guld och ornament, avslutar Emil.Artikel från TRIVAS #3 2019
TEXT KERSTIN TORSEDE
FOTO SVANTE ÖRNBERG

Kommandobryggorna

Allt sedan de byggdes på 1960-talet har de 16 punkthusen i Västra Frölunda kallats ­”kommandobryggorna”. En ovanlig triangulär form där ”fören” blickar mot havet.

På utsidan en vanlig kökslucka men insidan bjuder på fransar och ­hyllor klädda med tyg.

Emil ­Löfström, Thomas Larsson och schäfern Lucky stortrivs i sin parad­våning på 102 kvadrat­meter i Västra Frölunda.