Hoppa till innehåll

Lustgården finns i Rannebergen

Rannebergens bostadsområde, med sina stora gräsytor och många skogsdungar, har fått tillskott av sex stora granitskulpturer, signerade skulptören Marco Cueva. Skulptursamlingen har döpts till ”Lustgården”.

– Tillsammans bildar de en egen berättelse. Den går att tolka hur man vill och du kan bygga din berättelse utifrån skulpturerna, säger Marco Cueva.
De sex skulpturerna är helt olika varandra men har sina runda djurliknande former med mänskliga drag gemensamt.
– Av alla förslag som kom in valde Bostadsbolaget att ge just Marco uppdraget. Hans skulpturer har så allmänmänskliga drag med ett brett känsloregister, säger Sandra Ståhl, projektledare som ingår i Bostadsbolagets konstråd.
Tre av verken är tillverkade i Indien och tre här i Sverige – i Uppland närmare bestämt. Graniten som skulpturerna är gjorda av är i olika färger, kaninerna har vita nyanser, den stora tjuren (som är inspirerad av Tjuren Ferdinand) är helsvart och katten som står intill en skogsdunge är spräcklig och smälter fint in i miljön.
– Jag arbetar fram formerna direkt ur ett granitblock med bland annat vinkelslip och hammare. De enklaste figurerna tog två månader att göra och de lite mer komplicerade upp till ett år, berättar Marco.
Skulpturerna, som är finansierade genom enprocentregeln, är utplacerade på ett sätt att man kan följa dem via en slinga som börjar i Rannebergen Centrum och sen fortsätter runt om i området och tillbaka till startpunkten igen.
– De fungerar fint ihop med de övriga stenar som redan finns i området. De kan också få oss att se former i de stenar som redan finns, tycker Sandra Ståhl.
Rosita Vetter arbetar som miljövärd i Rannebergen och har varit delaktig i processen från start.
– Vi är väldigt glada att ha fått Marcos konstverk just hit. De berikar verkligen området och vi har hört många positiva röster från de boende.

Vill du också uppleva Marco Cuevas skulpturer?
Första figuren hittar du i Rannebergen Centrum, vid ingången till idrottshallen. Där finns också en skylt med bild på skupturerna och en qr-kod som berättar mer.

Om Marco Cueva
Marco Cueva är skulptör, född 1965 i San Pedro Sula, Honduras. Han bor och arbetar i Stockholm sedan 1989 och är utbildad skulptör vid Kungliga Konsthögskolan.
Marco Cueva är en flitigt anlitad konstnär och finns representerad i offentliga miljöer över hela Sverige. Och nu även i Rannebergen här i Göteborg.

Om 1%-regeln:
I januari 2013 beslutade Kommunfullmäktige om en regel där 1% av kostnader för ny- och ombyggnation ska avsättas till konstgestaltning. Konsten ger platsen identitet och skapar upplevelser till dem som bor, arbetar eller kommer på besök.

En skulptur föreställande en tjur.

Skulpturen heter Nandhi vilket betyder tjur. Den är inspirerad av Tjuren Ferdinand.

En glad man med blommor bredvid en skulptur föreställande en tjur.

Marco Cueva är konstnären bakom Rannebergens nya skulpturer.

En skulptur föreställande en stående kanin.

Den stående kaninen blir ett fint tillägg till lekytan.

En skulptur föreställande en liggande kanin.

Den liggande kaninen matchar fint till berget bakom.

En skulptur föreställande en stående katt.

Katten Neko är i spräcklig granit och smälter in i omgivningen. Här kan man gå förbi och göra en high five med Neko!

Skulptur föreställande en liggande ekorre.

Här ligger katten Pepe, eller är det en ekorre?

En skulptur föreställande en ledsen man.

Skulpturen Adam är en känslosam figur som står för sig själv i en skogsdunge.

Bild på en skylt med bilder på skulpturer.

Skylten berättar namnen på skulpturerna och innehåller också en qr-kod som går till en sida med mer information.

Skulpturen föreställer en tjur från sidan.

När man ser tjuren från sidan förstår man varför den väger hela tre ton!