Hoppa till innehåll

Med näsa för jobb

Vägglöss har ingenting med dålig hygien att göra. Men det är viktigt att snabbt få bort dem så att de inte sprids vidare. Eddie, Morris och Busan med sina välutvecklade nosar hjälper till i jakten.

Svansen slår otåligt i golvet. Kroppen är spänd och Eddie följer matte Annikas rörelser noga. Så ger Annika tecknet och Eddie kan börja leta. Det går snabbt undan. Del för del av rummet söks av, ivrigt och fokuserat. Snart har Eddie fått korn på något. Där! Under madrassen! Eddie markerar genom att ”frysa”, och står plötsligt helt stilla. Hans älsklingsboll kommer flygande, han har fått sin belöning och får en extra klapp av matte. Dagens träning gick bra.

Vägglöss blir ett allt vanligare problem i många hem. Ett ganska nytt sätt att hitta vägglöss är att anlita utbildade sökhundar som Eddie och hans fyrfota kompisar. Deras känsliga nosar kan avslöja lössen när det mänskliga ögat inte räcker till.
– Att söka genom en lägenhet tar cirka 15 minuter för oss, säger Annika Egervall från Specialsöksgruppen.
De är tre kollegor som tillsammans har fem utbildade hundar, som är tränade på att hitta bland annat vägglöss.
– Först söker hunden av rummet, och när den markerar ett fynd undersöker vi med ficklampa och förstoringsglas, berättar Annika.

Men ibland går det inte inte att se några vägglöss med blotta ögat.
– Vid ett tillfälle markerade en av våra hundar en vägg där vi inte kunde se några spår av vägglöss. Sedan markerade en annan hund på andra sidan väggen, där vi inte heller kunde se något. När hantverkarna bröt upp väggen visade det sig att det var en hel vägglusstad innanför panelen. Så vi litar på hundarna, säger Ulrika Norrman, som är ägare till den svarta jakt cocker spanieln Busan som yr fram genom lägenheten.
Vanliga tecken på att det finns vägglöss är att du får utslag som är svullna. Ibland gör det ont eller kliar. En vuxen vägglus kan du se med blotta ögat. Små runda blodfläckar på lakanet eller prickar som är lössens avföring är också tecken. Däremot kan det ta några dagar innan du får reaktion på bett. Det är viktigt att du så fort du har en misstanke om vägglöss, ringer till Bostadsbolagets skadedjurssanerare Anticimex så att de kan komma och undersöka.

– Som hyresgäst är du skyldig att rapportera alla typer av skadedjur, säger Mattias Bjurling som är förvaltare på Bostadsbolaget.
Du kan inte få bort vägglöss på egen hand. Om det finns vägglöss i lägenheten måste de tas bort av professionella sanerare.
– Det kostar ingenting att få sin lägenhet sanerad, och dina grannar kommer inte att informeras. Men om du inte anmäler finns det stor risk att vägglössen sprids mellan lägenheterna och det försvårar arbetet med att få bort dem, säger Mattias Bjurling.

Fakta:
• Vägglöss behöver blod för att överleva och hittas oftast i sovrummet.
• Dagtid gömmer vägglössen sig gärna i sängen, bakom lister eller bakom elkontakter.
• De kommer fram på natten för att äta.
• Vägglöss kan du inte bli av med på egen hand, det måste ske genom professionell sanering. • Det finns risk att vägglöss följer med i second hand-möbler. Möbler med vägglöss ska brännas och får aldrig ställas i ett återvinningsrum. Annars är risken stor att någon hittar möbeln och tar med sig den hem.
• Vägglöss kan också följa med hem från resan. Tänk på att placera resväskorna långt bort från sängen och inte på golvet när du är ute och reser.
• Vägglöss springer snabbt, men kan inte hoppa.

Text: Malin Age
Foto: Svante Örnberg

Texten publicerades i Trivas nr 1 2019