Hoppa till innehåll

Ny omflyttningsplats i november

I november lanseras en ny gemensam omflyttningsplats för Göteborgs allmännytta. Den 17 oktober stängs den befintliga omflyttningsplatsen ner.

I november lanseras en ny gemensam omflyttningsplats. Det betyder att du som redan bor hos oss kommer att kunna söka lägenhet även hos Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder.

Den 17 oktober stängs den nuvarande omflyttningsplatsen ner. Du kommer därför inte att kunna söka lägenheter för omflyttning från 17 oktober fram tills att den nya omflyttningsplatsen är på plats i november.

 

Frågor och svar kring den nya Omflyttningsplatsen

Vad är den gemensamma Omflyttningsplatsen?
Du som är hyresgäst hos allmännyttan i Göteborg och vill byta bostad kan söka lediga lägenheter hos Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Poseidon.

Varför tar ni fram en gemensam Omflyttningsplats?
Det är ett politiskt beslut som nu blir verklighet, där man vill skapa större möjligheter för de som bor i Framtidens hyresrätter/bostäder att kunna flytta inom Göteborg.

Vad är fördelen med en gemensam Omflyttningsplats?
Den stora fördelen är att du som redan bor hos oss idag och letar efter en annan lägenhet kan söka bland fler lägenheter och i fler stadsdelar.

Finns det några nackdelar?
Du får fler lägenheter och stadsdelar att välja på, men det är också fler som har möjlighet att söka till varje lägenhet.

Vem kan söka lägenhet på Omflyttningsplatsen?
Alla som har ett gällande förstahandskontrakt hos Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder eller Poseidon och har varit folkbokförda i nuvarande lägenhet i minst 12 månader kan söka lägenhet på Omflyttningsplatsen. Du får inte ha haft något inkassokrav som gäller din hyra och inte heller fler än en konstaterad och skriftligt meddelad störning under de senaste 12 månaderna. Tänk på att när du skriver ett nytt avtal sägs din nuvarande lägenhet upp.

Läs mer i vår uthyrningspolicy.

Hur ser urvalsprocessen ut för de som söker lägenheter på Omflyttningsplatsen?
Det är boendetiden i nuvarande lägenhet som avgör vem som får erbjudande om den lediga lägenheten. Längst boendetid går först. Din boendetid räknas från den dagen du flyttade in i lägenheten.

Kommer min köplats förändras på den gemensamma Omflyttningsplatsen?
Det är fortfarande din boendetid i nuvarande lägenhet som avgör din möjlighet att få lägenheten. Längst boendetid går först. Beroende på hur lång boendetid de andra sökande har så styr det dina möjligheter att få lägenheten.

Behöver jag aktivt stå i kö till omflyttning?
Nej, när du har bott mer än 365 dagar i din nuvarande lägenhet aktiveras du per automatik för Omflyttningsplatsen.

Kostar det att använda Omflyttningsplatsen?
Nej, det kostar inget att använda Omflyttningsplatsen.

Påverkas min kötid till Boplats om jag byter bostad via Omflyttningsplatsen?
Nej, din kötid till Boplats påverkas inte.

Vilka bostadsbolag kan jag söka lediga lägenheter hos på Omflyttningsplatsen?
På Omflyttningsplatsen läggs lediga lägenheter från Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Poseidon ut.

Vad händer när jag intresseanmäler mig till en lägenhet på Omflyttningsplatsen?
Efter att publiceringen av lägenhetsannonsen avslutats skickas erbjudande till ett antal sökande med längst boendetid i nuvarande lägenhet. Innan du svarar ska du ha tittat på lägenheten. Hur lägenheten visas framgår av erbjudandet. Lämna ditt svar inom utsatt svarstid om du vill gå vidare och hyra lägenheten.

Vad händer om jag tackar nej till en lägenhet jag blivit erbjuden på Omflyttningsplatsen?
Tackar du nej, kan du söka vidare, men tänk på att du endast kan tacka nej till fem (5) erbjudanden under sex (6) månader, därefter får du vänta i sex månader innan du kan söka igen. Om du inte aktivt svarar, räknar vi det som ett nej-svar.

Om jag vill veta mer om lägenheten/området på Omflyttningsplatsen, vart vänder jag mig då?
Om du vill veta mer om området än vad som framgår i lägenhetsannonsen så hittar du mer information på respektive bostadsbolags hemsida.

Vilka lägenheter hamnar på Omflyttningsplatsen?
När en lägenhet blir ledig hos bostadsbolagen läggs den först ut på Omflyttningsplatsen. Om de sökande som erbjuds lägenheten på Omflyttningsplatsen tackar nej, eller om det inte finns intresse alls bland nuvarande hyresgäster, annonseras den ut på Boplats. Undantaget är lägenheter som har kortare inflyttningsdatum än tre månader eller blir lediga efter en intern omflyttning – de lägenheterna annonseras direkt på Boplats.

Hur länge ligger lägenheterna kvar på Omflyttningsplatsen?
Lägenheter som publiceras på Omflyttningsplatsen finns publicerade i fyra (4) dagar.

Vad händer med de lägenheter som ingen söker på Omflyttningsplatsen?
Om de sökande som erbjuds lägenheten på Omflyttningsplatsen tackar nej, eller om det inte finns intresse alls bland nuvarande hyresgäster, går lägenheten vidare till Boplats för uthyrning

Uppsägningstid för internomflyttning?
Din befintliga lägenhet kan sägas upp till samma datum som tillträdet till nya lägenheten. Då behöver du alltså inte betala dubbel hyra vid internomflyttning. Dialog om uppsägningstid sker vid kontraktsskrivning med uthyrare.

Vi är två som bor ihop idag men ska separera, kan vi söka en ny lägenhet via Omflyttningsplatsen?
Eftersom den nuvarande lägenheten måste sägas upp om man får en ny lägenhet via Omflyttningsplatsen så är det inte möjligt att söka en extra lägenhet vid separation.

Kan mina barn söka lägenhet på Omflyttningsplatsen när de ska flytta hemifrån?
Nej, endast den som har ett hyresavtal i sitt namn kan söka lägenheter på Omflyttningsplatsen.

Kommer mina inställningar i sökprofil om prenumeration att följa med till den nya Omflyttningsplatsen?
Nej, befintliga inställningar om prenumeration kommer inte att följa med till den nya Omflyttningsplatsen. En funktion om prenumeration kommer tyvärr inte finnas på plats vid lansering, utan kommer kunna erbjudas senare. Vi kommer att ge information om när funktionen är på plats i den nya Omflyttningsplatsen, och då har du möjlighet att aktivera prenumeration och få mejl om lediga lägenheter som matchar din sökprofil. Har du en befintlig sökprofil följer den inte med till nya Omflyttningsplatsen.

Kvinna packar upp efter flytt