Det brukar inte vara utseendet som är det viktiga – eftersom de oftast sitter där de inte syns. Men de här liknar ett riktigt konstverk.
Vi pratar om de nya solcellerna på den stora gaveln vid Friskväderstorget i Norra Biskopsgården som är bland de första i sitt slag i Sverige.
Publicerad i Trivas nr 2 2021.
Solcellspanelerna vid Friskväderstorget är uppbyggda av moduler med tryckta färgfält som kombineras i ett mosaikmönster i brunt, vitt och olika blå nyanser. Det är svårt att se att det är energiingenjörer och inte en fasadkonstnär som varit framme.
– Just den här väggen är perfekt för sådana här solpaneler, förklarar Oskar Scheiene, energichef på Bostadsbolaget. Den ligger rakt mot söder och kommer att sticka ut eftersom den syns på långt håll i området.
Effektmässigt är väggar inte riktigt lika bra som tak för placering av solceller – mest solenergi kommer förstås uppifrån. Solcellerna på gaveln förväntas generera cirka 15 kW, men sammantaget med panelerna som redan är installerade på husets tak blir effekten cirka 145 kW. Detta kommer att täcka det mesta av elen som förbrukas i husets gemensamma ytor som belysning, tvättstugor med mera.
Det vore lätt att tro att solceller inte lämpar sig i ett land som Sverige där solljuset är begränsat. Men Oskar Scheiene försäkrar att så kallad diffus strålning även under mulna dagar ger energi, även om soligt väder naturligtvis är det bästa.
I slutet av juni kommer de mosaikmönstrade panelerna avtäckas så att alla kan se hur fint det har blivit.
– Det är väldigt roligt med något nytt, tycker Oskar Scheiene. Nu när solceller kan göras i vilken form och färg man vill kan man passa på att hitta på något extra. Vi får mycket uppmärksamhet i vår bransch för den här anläggningen och förhoppningsvis kommer många att ta efter.
Solpanelerna är framtagna av Afry och designade av arkitekten Frida Hallin som inspirerats av nordafrikanska kakelmönster.
Fler solceller på gång
• Att bygga ut solenergin är ett led i Allmännyttans Klimatinitiativ, där målet är att all energi ska vara fossilfri till 2030. Just nu upphandlar Bostadsbolaget sitt hittills största solcellsprojekt – paneler som ska placeras på taken på Dimvädersgatan och Godvädersgatan i Norra Biskopsgården.
Text och bild: Karin Andréen Olsson