Hoppa till innehåll

Ett torg i ny skrud

Det senaste året har inneburit en stor förändring av Radiotorget. Byggkranarna har gått varma och sammanlagt 77 nyproducerade lägenheter stod inflyttningsklara i april. En av de nya hyresgästerna är Jane Poon som flyttat hit från Alingsås. Hon har bara hunnit bo i ett par veckor i sin nya etta när vi träffar henne.

Publicerad i Trivas nr 2 2021.

– Det är min första egna lägenhet och jag trivs mycket bra med både lägenheten och området. Här finns en del butiker och hållplatsen för bussen in till stan är alldeles utanför. Dessutom har jag minskat min restid till jobbet ganska ordentligt. Jag arbetar på Landvetter flygplats och det är stor skillnad att åka härifrån jämfört med från Alingsås, säger hon.
För henne var det också viktigt att området är lugnt och tryggt.
– Mina arbetstider är väldigt skiftande och oregelbundna. Att som ensam tjej ge sig ut för att hämta bilen mitt i natten måste kännas säkert och tryggt. Det gör det här, säger hon.

Radiotorget som invigdes redan 1954 har verkligen fått ny skrud under det senaste året. Tre nya byggnader har kommit på plats som ligger i direkt anslutning till själva torget. Ett lamellhus som ligger sydväst om torget, ett hus med lokaler i bottenplan och tre lägenheter ovanpå samt ett sju våningar högt punkthus. Den charmiga 1950-talskaraktären finns kvar på torget med de speciella skärmtaken ovanför butiker och lokaler. Efter att ha stått tomma under ett år börjar lokalerna nu fyllas med verksamhet igen och en restaurang och en skönhetssalong är redan på plats. Det sista som återstår är nu att rusta upp själva torgytan med nya planteringar och grönt.
Till nya Radiotorget flyttar också Boservice som får adressen Antenngatan 9. Benny Stenberg har varit fastighetsvärd i området sedan 2014 och följt upprustningen och nybyggnationen på nära håll. Han är mycket nöjd med resultatet.
– Allt har fungerat överraskande bra trots sprängningar och mycket stök. Torget har fått ett jättelyft och när allt är klart i sommar kommer det att vara fina planteringar och rabatter här, säger han.

Text: Kerstin Torsede Foto: Peter Nilsson

Kvinna sedd i profil med nyproducerade hus i bakgrunden.

Jane har nyligen flyttat in i ett av Bostadsbolagets nya hus på Radiotorget.

En kvinna går iväg från kameran. Hyreshus runt omkring.

Jane trivs i sin nya bostad.