Hoppa till innehåll

Spännande experiment för hela familjen

Bygga klotterrobotar, träffa en vandrande pinne från Madagaskar, plantera växter och upptäcka djur i havet med mikroskop – det bjuds på spännande upptäckter för både stora och små på Universeums Family Science Club.

Publicerad i Fokus Frölunda/Tynnered nr. 2 2024.

Fokus hälsar på en eftermiddag i maj när nyfikna familjer samlas i Bostadsbolagets lokal på Topasgatan. Ingredienserna till dagens labb står uppställda på borden – plastpåsar, burkar med bikarbonat, citronsyra och en kanna vatten.
– I dag ska vi ta reda på vad koldioxid är och testa ett spännande experiment, förklarar Torbjörn som är pedagog på Universeum och håller i träffarna tillsammans med Bostadsbolaget. Barnen får hjälpas åt att blanda bikarbonat och citronsyra i plastpåsarna. Sedan häller de på vatten och då börjar det hända spännande grejer – påsarna blåser upp av koldioxiden som bildats av den kemiska reaktionen.
– Wow, vad häftigt. Det ser ut precis som en ballong, säger Liam. Han är här med sin lillasyster Saga och mamma Emelie.

Vid samma bord sitter Zeinab som med dottern Aya har varit med på alla tillfällen av Family Science Club.
– Det här är jättekul för både barn och vuxna. Aya har längtat efter att få komma hit och träffa sina nya kompisar. Det har blivit en fin gemenskap, säger Zeinab. Syftet med Family Science Club är att barn och unga ska få chansen att lära sig mer om vetenskap på ett enkelt och roligt sätt tillsammans med sina familjer.
– Det saknas aktiviteter för barn inom det naturvetenskapliga området. Detta är ett sätt att introducera barnen för en ny hobby. Vem vet, det kanske finns en blivande kemist bland barnen, säger Torbjörn.

Liten flicka i vit labbrock deltar i ett vetenskapligt experiment. Hon håller upp en plastpåse som blåsts upp. I bakgrunden finns andra barn.

Saga tyckte det var spännande när påsen med bikarbonat och citronsyra blåste upp till en
ballong av koldioxiden som bildats av den kemiska reaktionen med vatten.

 

En man i vit labbrock blåser såpbubblor.

Torbjörn tömde koldioxiden från påsarna i lådan, vilket gjorde att såpbubblorna svävade
runt utan att landa.

 

En pojke i vit labbrock känner på kvävegas som bildats.

Jad känner på kvävegas som bildades under ett av experimenten.