Hoppa till innehåll

Spännande konstprojekt på Jöns Rundbäcks plats

Under vecka 34 inleds arbetet med en konstnärlig utformning av pelarna på huset ut mot Jöns Rundbäcks plats.

 

Gestaltningen består av två delar, kakel samt armatur/belysning av pelarna. Arbetet inleds under vecka 34 och själva plattsättningen beräknas ta en dryg vecka, lite beroende på väder.
När kaklet är på plats ska konstnären utforma den armatur som ska fästas högt upp på respektive pelare och el ska dras fram. Under hösten monteras sedan den specialframställda armaturen.

Om den konstnärliga utformningen
Projektet har av Klas Eriksson fått rubriken ”We can be Local, just for one day”. Han vill göra en konstnärlig gestaltning som för vidare historien kring den industristad som Göteborg är känd för att vara.
– Idén är kortfattat att använda en i Göteborg nedlagd industris material för att hålla upp den nya tidens arkitektur. Genom att också belysa pelarna och den fysiska gestaltningen med färgen röd vill jag lyfta fram arbetarrörelsens historia och de som en gång bemannade de nu nedlagda industrierna, berättar Klas.
Kaklet har han knackat ner för hand på en nu nedlagd industri i Göteborg. Eftersom grafittimålare hade intagit lokalerna har vissa delar av kaklet fortfarande spår av färg.

Om konstnären
Klas Eriksson är född 1976 och utexaminerades 2010 från Konsthögskolan i Stockholm. Hans verk har ställts ut i ett stort antal utställningar runt om i landet, bland annat soloutställningen ”So, I hit him with a brick 2013 på Kalmar Konstmuseum och ”I just wanna get close to you” på Projkektrum Normannsi i Norge. Verk av Eriksson finns representerade i Göteborgs stads samlingar, Statens konstråds samling och hos ett flertal privata samlare. Han är representerad av Christian Larsen Gallery i Stockholm och av Eduardo Secci Contemporary i Firenze, Italien.

När allt är klart och på plats ser vi fram emot att anordna en ordentlig invigning av konstverket där du som bor i området förstås är inbjuden. Vi återkommer med mer information om hur det går med projektet under hösten.