Hoppa till innehåll

Tack till alla sommarjobbare

Sommaren är över och vi har sagt hejdå till alla våra sommaranställda. I år tog Bostadsbolaget emot ett rekordstort antal sommarjobbande ungdomar – totalt 197 stycken.

För att deras upplevelse skulle bli så bra som möjligt anställdes även 13 handledare som funnits till hands och väglett ungdomarna under arbetsperioden.
Diala Chahine är en av handledarna och hon är väldigt nöjd med hur sommaren blev.
– Ungdomarna skötte sig bra trots tidiga morgnar och långa arbetsdagar. Många blev väldigt bra vänner och hade otroligt kul tillsammans!
Arbetsuppgifterna bestod främst i att plocka skräp, rensa ogräs och måla om staket och räcken. En gång i veckan fick de även hålla i aktiviteter för barnen som bor i området.
Diala tycker jobbet som handledare var väldigt givande.
– Detta var bland det roligaste jag gjort. Trots de utmaningar jag ställdes inför kändes det som att jag fick möjligheten att visa ungdomar att det kan vara kul att arbeta. Och att mycket handlar om vilken inställning man har.

Sommarjobb är betydelsefullt

Ett sommarjobb ger inte bara sysselsättning och extra pengar i plånboken, utan är också ett viktigt första steg in på arbetsmarknaden. Förutom erfarenheten kan man börja bygga ett cv samt får referenser och kontakter inför kommande jobbansökningar.
Diala vill också framhäva känslan av att bidra till samhället.
– Det är viktigt att ungdomar tidigt får känna att de kan vara med att bidra. Ta exemplet med att måla om ett staket – när de senare går förbi och ser hur fint det ser ut kan de känna att ”detta har jag bidragit med, det ser finare ut här tack vare att jag gjorde mitt jobb”. Det skapar en bra känsla hos alla människor att känna sig behövda i ett större sammanhang.
Hon menar också att risken för att ungdomar ska vända sig till kriminell verksamhet minskar genom att de tidigt får in en fot på arbetsmarknaden.
– Ett sommarjobb är inte bara ett sommarjobb. Jag tror att det är ett sätt att tillsammans skapa ett fungerande samhälle.

Här kan du läsa mer om vad ungdomar i Guldheden tyckte om sitt sommarjobb.

 

Sommarjobbare som går

Sommarjobbare som målar