Hoppa till innehåll

Tävling nr 4 2023 – här var vi!

Oj, så många rätta svar vi fick in den här gången! Det var många som kände igen huskropparna i Hammarkullen och kanske hjälpte även ledtråden till?

Det var den prisbelönta TV-serien från 1997 av Peter Birro – ”Hammarkullen – eller Vi ses i Kaliningrad”, där man fick följa en brokig skara människor. Vi har dragit fem vinnare som kan njuta av ett biobesök! Grattis!

Det tidstypiska fotot är taget av dokumentärfotografen Jens S Jensen som under hela 40 år skildrade människor och miljöer i Hammarkullen. Hammarkullen byggdes huvudsakligen 1968–1970 som en del i det så kallade miljonprogrammet. Det innebar att det skulle byggas en miljon lägenheter under tio år (1965–1974) för att råda bot på bostadsbristen i Sverige. I Hammarkullen har vissa huslängor rivits eller förminskats under 1990-talet och idag finns 2 232 lägenheter kvar som alla förvaltas av Bostadsbolaget.

En som känner till Hammarkullen väl är förvaltaren Martin.
– Jag började på Bostadsbolaget som fastighetsvärd 2004 och har varit förvaltare sedan 2012. I Hammarkullen har jag varit sedan 2018. Tillsammans med 16 andra personer – fastighetsvärdar, fastighetsskötare, miljövärdar och lokalvårdare – har vi ansvar för ungefär halva antalet lägenheter. Hammarkullen är absolut det roligaste området som jag har jobbat i. Det finns så många olika typer av människor, hyresgästerna är bra och området liknar inget annat, säger han.
För många göteborgare är kanske Hammarkullen mest känd för karnevalen som äger rum en helg i slutet av maj varje år. Ända sedan 1974 har den färgsprakande karnevalen med dans, musik och sång gått genom området och lockat besökare från när och fjärran. Publikrekordet är från 2015 då cirka 75 000 människor kom under tre dagar!

De senaste åren har det hänt en hel del runt omkring torget som för övrigt har Sveriges enda underjordiska spårvagnshållplats! Ett par restauranger har slagit upp sina portar, en fiskaffär finns på plats, varje fredag är det aktiviteter i de orange containers som står uppställda där och i slutet av förra året invigdes nio nya studentlägenheter på torget.
Studentlägenheterna är ett bra exempel på nytänkande. De är iordningställda i ett före detta äldreboende och inredda helt enligt återbruksmodellen. All inredning och möbler kommer från secondhandbutiker.
– Blir det populärt kanske vi går vidare med fler. Det är roligt att det börjar bli lite mer liv och rörelse på torget med olika aktiviteter. Det är inte samma område som för ett par år sedan – man ser en positiv förändring när det gäller både stämning och atmosfär. Och som sagt – det är ett grymt kul område att jobba i!

Vann du?
Grattis säger vi till: Grattis säger vi till: Ulrika i Guldheden, Elaine i Majorna, Maliza i Kortedala, Medihe i Hammarkullen och Svante i Hammarkullen.

Vill du vara med och tävla?
Här hittar du tävlingen. Ditt svar vill vi ha senast den 15 april 2024.

Publicerad i Trivas nr 1 2024.

Text: Kerstin Torsede

En svartvit bild på en pojke på ett berg med miljonprogramhus i bakgrunden.

Många kände igen Hammarkullen på bilden.

Drönarbild över Hammarkullen.

Hammarkullen är sig likt men mycket grönare än på 70-talet.