Hoppa till innehåll

Unika solceller på Friskväderstorget 2-8

Snart förändras bilden av huset på Friskväderstorget 2 – 8. Huset deltar nämligen i ett specialprojekt där gaveln får designade solceller som både ger energi och karaktär åt huset.

För att minska miljöpåverkan från våra fastigheter håller Bostadsbolaget som bäst på att montera upp solceller på ett stort antal hus runt om i staden. Men när det var dags för Friskväderstorget 2-8 fick projektledarna en idé. Istället för att bara sätta solceller på taket tog man hjälp av en designer som skapat ett specialgjort mönster av solceller att sätta på väggen. Det här kommer ge huset ett helt unikt utseende och tekniken med designade solceller är också ganska ny i Sverige.

Vad är det som ska göras?
– Solceller monteras på taket men också på själva fasaden mot Friskväderstorget 2.
– Solcellerna på fasaden är designade av Frida Hallin som arbetar på AFRY.
– Arbetet kommer att pågå under ett par månader under hösten 2020.
– Du som bor i huset kommer att höra en del ljud från installationen, framförallt du som bor nära Friskväderstorget 2.

Varför gör vi detta?
Bostadsbolaget har i uppdrag från Göteborg Stad att bygga ut andelen solceller för att minska miljöpåverkan från vårt fastighetsbestånd. Genom att montera solceller på våra fastigheter kan Bostadsbolaget bidra till utvecklingen med lokalproducerad och förnybar el. Den stora delen av elen som solcellerna producerar kommer användas direkt i fastigheten; till belysning, hissar, tvättstugor, fläktar och liknande. Eventuell överproduktion skickas ut på elnätet.

Vanligtvis syns inte solcellerna, så här tyckte vi det var extra roligt att kombinera ett designprojekt med vårt uppdrag att bygga ut solceller. Gaveln på Friskväderstorget var en perfekt yta för detta. Huset syns väl i området och det har länge diskuterats att göra någon konst- eller designinstallation här.

Frågor?
Om du har frågor kring solcellsprojektet kan du kontakta fastighetsvärden Alecs på tel: 031-731 54 33