Hoppa till innehåll

Välkommen på invigning av Column 001

Som ett orange utropstecken reser sig Column 001 intill de nybyggda husen vid Hult Åsens Väg i Askim. Den välrenommerade konstnären Anton Alvarez har på uppdrag av Bostadsbolaget utformat en konstgestaltning i området.

Nu är det dags för invigning av verket i närvaro av konstnären själv. Även representanter från Bostadsbolaget och Göteborg Konst finns på plats tillsammans med boende i området.

Tid: Fredagen den 14 oktober kl 13.30
Plats: Gården till Hult Åsens Väg 17 – 19

Välkommen!

Fakta om konstnären Anton Alvarez:
Anton Alvarez är uppvuxen i Sverige och Chile och är utbildad bland annat vid Royal College of Art i London och Konstfack i Stockholm. År 2014 blev han utnämnd till Årets konsthantverkare av tidskriften Residence Magazine och finns representerad bland annat på Röhsska museet i Göteborg och Nationalmuseum i Stockholm. I somras ställde han ut på Millesgården i Stockholm.

Konstnärens egna ord om Column 001:
”Column 001 är en orangefärgad pelare som reser sig 4,7 meter hög och som på ett visuellt sätt aktiverar kurvan på gång- och cykelvägen vid bostadsområdets utsida. Verket, med dess starka färg och höga höjd, bildar en fast punkt som kontrasterar omgivningen och kan ses på långt avstånd. Det skapar en visuellt stark accent som bidrar till områdets identitet. Ytans starka färg och lyster är förevigad i den glaserade ytan.
Konstgestaltningen bär titeln Column 001: en beskrivning av att det är den första kolonnen i denna skala för konstnären, men också en antydan till att det är den första pelaren i en framtida serie av storskaliga, permanent installerade verk runt om i Sverige och världen.
En pelare är ett tidlöst arkitektoniskt element som vi alla känner till och på något vis har en relation till. Denna fristående, mer organiska variant av den klassiska, staplade pelaren kommer väcka uppmärksamhet och skapa intresse hos de förbipasserande.”


Kontakt:

Konstnär Anton Alvarez – kontakt förmedlas via Claudia Shaper, processledare offentlig konst på Göteborg Konst: claudia.schaper@kultur.goteborg.se eller 031-368 32 55
Bostadsbolaget: Sandra Ståhl, projektansvarig: sandra.stahl@bostadsbolaget.se eller 031-731 51 40

Ett bostadsområde - i mitten en orange pelare som reser sig från marken.

Så här kommer Column 001 se ut på sin plats mellan husen på Hult Åsens Väg.