Hoppa till innehåll

Värdarna som syns för att skapa trygghet

Varje dag, året om, kan man se dem – de rödklädda trygghetsvärdarna. I grupper om två eller tre går de runt för att skapa en trygghet och lära känna hyresgästerna i Biskopsgården och i Hammarkullen.

Publicerad i Trivas nr 3 2020.

Christian Skogholm är sedan två år tillbaka chef över trygghetsvärdarna i Norra Biskopsgården, en grupp på sex personer som arbetar från tre på eftermiddagen till elva på kvällen. Deras uppdrag är att vara ute i området och skapa relationer med hyresgästerna. Prata, lyssna, stötta och skapa trygghet.
– Det är vårt grunduppdrag, men sedan är det klart att vi också jobbar med en mängd andra saker som kan hända. Vi är också representanter för Bostadsbolaget och stöttar i en mängd frågor när dagtidspersonalen inte är på plats. Det kan vara felanmälningar, saker som går sönder eller människor som låst sig ute, säger han.

Bakgrunden hos trygghetsvärdarna skiftar från lokalvårdare till ungdomscoacher. Sedan verksamheten utökades med en vikariepool i somras har könsfördelningen utjämnats något och det är nu nästan lika många tjejer som killar som arbetar som trygghetsvärdar.
– Det finns egentligen ingen gemensam bakgrund. Alla kommer från helt olika håll med olika erfarenheter. Även åldersmässigt är det stora variationer – det skiljer 30 år mellan den yngsta och den äldsta. Det är häftigt, säger Christian.

En av de nya i vikariepoolen är Adna Kudra som sedan tre år tillbaka studerar till lärare. Hon sökte och fick sommarjobb som trygghetsvärd men hoppas kunna komma in och vikariera då och då även under sina återstående studieår.
– Jag trivs verkligen med det här arbetet. Det har gett mig både nya erfarenheter och perspektiv som jag kan ta med mig i min fortsatta lärarutbildning. Det är roligt att prata med ungdomarna här och som ung tjej har jag kanske lättare att komma i kontakt med andra unga tjejer i området, säger hon.
Daniel (Dani) Andersson är en av veteranerna i gruppen och har varit med i stort sett från start. Han berättar att det tog många månader innan människor förstod att trygghetsvärdarna inte var ett tidsbestämt projekt utan något permanent.
– Vi får nästan alltid positiv respons, säger han. Det är mycket få tillfällen som vi blir negativt bemötta.
– Men det handlar ju också om att vi är samma personer som bygger upp kontakter med såväl hyresgäster som föreningar, vuxna såväl som ungdomar och barn. Vi trygghetsvärdar dyker inte upp för att sedan försvinna. Vi finns kvar, säger han.

Även i Hammarkullen har trygghetsvärdarnas närvaro och arbete slagit väl ut. Jonathan Kvist, som är distriktschef för Distrikt Öster, menar att det handlar mycket om att sätta örat mot marken och vara synlig för att kunna skapa relationer.
– Det här är en trygghetsskapande satsning som har blivit mycket upp­skattad. Och det finns många idéer som vi tänker att vi ska realisera framåt. En är ett telefonnummer man kan ringa om man vill ha sällskap hem från bussen eller spårvagnen. En annan idé vi har är att trygghetsvärdarna besöker nya hyresgäster ett par veckor efter de har flyttat in för att kolla av att allt fungerar och är bra, säger han.

Vill du ha kontakt medtrygghetsvärdarna?
Norra Biskopsgården 031-731 54 00
Hammarkullen 031-731 53 00

Text: Kerstin Torsede Foto: Robert Lipic

 

Tre trygghetsvärdar i röda tröjor står bredvid varandra och ler in i kameran.

”Bättre att ringa oss en gång för mycket än en gång för lite”, säger trygghetsvärdarna Christian Skogholm, Daniel (Dani) Andersson och Adna Kudra.

 

Trygghetsvärden Adna Kudra i Norra Biskopsgården ler mot en hyresgäst.

– Jag trivs verkligen med det här arbetet. Det har gett mig både nya erfarenheter och perspektiv som jag kan ta med mig i min fortsatta lärarutbildning, säger Adna Kudra.

 

Tre trygghetsvärdar i röda tröjor står bredvid varandra med ryggen mot kameran.

Det går inte att ta miste på att det är trygghetsvärdarna som kommer i sina röda tröjor eller jackor.

 

En trygghetsvärd i röd tröja håller sin aptusbricka mot Bostadsbolagets portlås.