Hoppa till innehåll

Världens goaste granne!

Trivas uppmärksammar världens goaste grannar

Det var Tobias Mattsson som kontaktade Trivas redaktion efter att vi i förra numret uppmanat er läsare att nominera en granne ni särskilt uppskattar.

”De har två barnbarn som är här ibland och leker med vår dotter. Vi har fikat, vi har gjort en vistelse i Stockholm tillsammans, de kommer upp med bakverk till oss, Lars hjälpte oss när vi inte kom ut i vårt kök. Kort och gott – de är trygga att ha i närheten. De är värda mycket!”. Så löd motiveringen som gjorde att Lars och Eva blev först ut bland Bostadsbolagets hyresgäster att utses till ”Världens goaste granne”.

När Trivas kommer för att gratulera med tårta är naturligtvis även familjen Mattsson på plats – pappa Tobias, mamma Miriam och Sanna, sju år.

Att familjerna uppskattar varandra och är goda vänner är inget att ta miste på. De hörs av minst någon gång i veckan på telefon eller sms. Förutom Stockholmsresan har de gjort utflykter, besökt olika lekland med barnen och åkt till Ullared.

– Ibland blir det spontangrejer, som fika eller promenader, säger Miriam.

– Sanna kan alltid komma ner till oss om det skulle behövas. För oss är det ju också en trygghet att vi har lite koll på varandra, man kan ju bli sjuk, säger Eva.

Lars är plåtslagare till yrket och Eva har arbetat inom barnomsorgen. Nu är de pensionärer men arbetar ibland lite ”på övertid” som de uttrycker det.

Och det var genom jobbet familjerna lärde känna varandra. Eva och Miriam råkade bli kollegor på samma förskola och kom på att de bodde grannar. Sanna och barnbarnet Ellie är lika gamla och blev kompisar och så kom det sig att familjerna fick mer och mer kontakt.

Tobias är uppvuxen i uppgången bredvid och är nu tillbaka i sitt Rannebergen där hela familjen trivs. Övriga grannar i uppgången hejar de på när de ses i hissen eller entrén. Men kontakten är inte densamma som med Lars och Eva Nilsson.

– Tryggheten som närheten till dem ger är otroligt viktig, säger Tobias och alla nickar instämmande.

Men hur var det nu med den där köks­­incidenten som Tobias nämnde?

– Vår katt var ensam i köket när den lyckades få upp luckan till diskmaskinen och fälla ner den, så att den spärrade köks­dörren och vi kom inte in, förklarar Tobias.

Som tur var kom hantverkare Lars till undsättning. Det sitter en fönsterruta i dörren som han kunde lyfta ut och få upp luckan den vägen.

– Han ryckte ut utan att tveka, fast klockan var elva på söndag kväll. Det kallar jag en go granne!

Har du också världens goaste granne?

Känner du någon i huset eller området som är extra trevlig, som hjälper till och gör vardagen lite ljusare? Nu har du möjlighet att bjuda på tårta som tack!

Nominera din granne och skicka in till trivas@bostadsbolaget.se eller till Trivas, Bostadsbolaget, Box 5044, 402 21 Göteborg.

Berätta vad som är speciellt med just din granne och glöm inte skriva ditt namn, adress och telefonnummer så att vi kan ta kontakt. Trivas kommer med tårta och gör ett litet reportage.

Text: Karin Andréen Olsson

Foto: Svante Örnberg

Texten publicerades i Trivas nr 2 2018