Hoppa till innehåll

Hemförsäkring – ditt skyddsnät

Vem behöver egentligen en hemförsäkring?
Svaret är enkelt: Alla.
Varje hushåll i Sverige bör vara försäkrat – oavsett om det är en stor familj eller en enda person.

Publicerad i Trivas nr 3 2021.

En hemförsäkring täcker kostnader för både sådant du kan råka ut för, som stöld och brand, och sådant du själv orsakar. Att vara oförsäkrad är att utsätta sig för stora risker och att bo i hyreslägenhet är ingen säkerhet om det skulle hända något. Hyresvärden eller samhället betalar inte dina kostnader om dina ägodelar blir stulna eller brinner upp. Det kan tvärtom hända att du blir skyldig att betala skadestånd om det är du själv eller någon i ditt hushåll som orsakat en skada i lägenheten eller fastigheten.
– Det är väldigt olyckligt att många verkar tro att om man hyr sin lägenhet är det hyresvärden som ordnar allting, säger Peter Stark som är jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.
– Det är hyresgästens hemförsäkring som träder in om olyckan är framme och har man ingen försäkring måste man betala själv. Det kan handla om väldigt stora belopp om det till exempel blir eldsvåda och alla ens möbler och saker förstörs.
Han påpekar att även en liten brand kan orsaka stora lukt- och rökskador som måste saneras och om du behöver flytta ut under tiden får du själv stå för kostnaderna om du inte är försäkrad.

En hemförsäkring ger också ett mycket bredare skydd än vad namnet antyder. Den täcker dig även utanför hemmet – överfall, resor, rättsskydd om du hamnar i en juridisk tvist och ansvarsskydd. Ansvarsskyddet ersätter det du kan behöva betala i skadestånd om du själv råkar orsaka en skada som drabbar andra eller andras egendom. Att glömma vattenkranen på med översvämning och vattenskador som följd är till exempel inte ovanligt. Peter Stark nämner andra exempel på oförsiktighet, som att göra sönder spisen eller råka sätta sig på handfatet så att det spricker. Hyresvärden har rätt att kräva dig på skadestånd för sådant du själv orsakar som inte räknas som normalt slitage eller en ren olyckshändelse.

Det är också viktigt att andra som har tillgång till ditt hem är försäkrade. Hyr du ut i andra hand eller har en inneboende ska din hyresgäst ha en egen hemförsäkring. Kolla också att hantverkare, städfirmor och andra du anlitar har en ansvarsförsäkring.
Peter Stark skickar med en extra påminnelse till dig som skaffar ditt första egna boende eller flyttar ihop:
– Räkna inte med att den andre är försäkrad. Kolla upp alla villkor så att du vet vad som gäller. Men det allra viktigaste är att du har en försäkring överhuvudtaget.

FAKTARUTA:

Här får du råd
Konsumenternas.se är ett samarbete mellan Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå och ger privatpersoner oberoende fakta och vägledning inom bank, försäkringar och pension.
www.konsumenternas.se får du rådgivning om alla sorters försäkringar, inte bara för hemmet. Här kan du också jämföra försäkringar från olika bolag.
Du kan även ställa frågor till experter inom olika områden, via e-postformulär på webben, eller telefon: 0200-22 58 00.
All vägledning är helt kostnadsfri.

Alla …
… som bor i Sverige har rätt att teckna hemförsäkring – även om man inte har ett personnummer.

Här kan du läsa om branden i Hammarkullen i somras där de flesta inte hade hemförsäkring.

Text: Karin Andréen Olsson Foto: Konsumenternas Försäkringsbyrå

Porträtt av Peter Stark som arbetar på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.