Hoppa till innehåll

Grovsopor orsakade brand

Vad som kan hända i ett bostadshus blev skrämmande tydligt när det började brinna i ett trapphus i Hammarkullen i början av juli. Hela trapphuset och två lägenheter blev helt utbrända.
Lyckligtvis var det ingen som omkom eller skadades allvarligt – men 24 hushåll är under en tid utan sina lägenheter.

Publicerad i Trivas nr 3 2021.

Elden spred sig snabbt i hela trapphuset och i ett par av lägenheterna som totalförstördes. Enligt polis och räddningstjänst startade branden i föremål som någon ställt i entrén. Händelsen utreds nu som mordbrand.
– Det var några möbler som stod där, bland annat en madrass, berättar Pär Gunnarsson, förvaltare i Bostadsbolagets Distrikt Öster.
– Den här tragiska händelsen visar tyvärr väldigt tydligt varför det är förbjudet att ställa ut grovsopor eller andra saker i trapphuset. Här såg vi vilka katastrofala följder det kan få.
– Tack och lov blev ingen allvarligt skadad, mycket tack vare de hjältemodiga insatserna från grannar och folk i området som räddade människor ur det brinnande huset.

Händelsen påminner också om vikten av att ha en hemförsäkring. Även de hyresgäster vars lägenheter klarade sig undan större skador måste vara evakuerade under tiden trapphuset renoveras och lägenheterna saneras. Hyresvärden har ingen laglig skyldighet att ordna med ersättningsbostad, även om Bostadsbolaget gjorde det ändå i det här fallet, utan sådana utgifter ska täckas av hushållets egen hemförsäkring.
Även mindre allvarliga incidenter kan bli nog så kostsamma utan hemförsäkring. Pär Gunnarsson ger några vanliga exempel som att tappa bort sina lägenhetsnycklar så att låset måste bytas eller få inbrott i källar- eller vindsförråd.
– Bostadsbolaget försäkrar själva huset, men hyresgästerna måste själva försäkra sina ägodelar, säger han.

Text: Karin Andréen Olsson

[/f2-column]