Hoppa till innehåll

Hälsningar från Tynnered

På vår upptäcktsfärd runt om i Göteborg säger vi den här gången välkommen till Tynnered i sydvästra Göteborg.

Publicerad i Trivas nr 3 2021.

Tynnered är ett stort, grönt och kuperat område som skulle kunna rymma tio Haga men där det samtidigt är nära till allt – natur såväl som shopping. Var man än är i Tynnered finns ett grönområde runt knuten, man cyklar till flera olika havsbad på några minuter och ett stenkast från Topasgatan ligger Frölunda Torg, ett av Sveriges största köpcenter.

Sagor på muren
När hyresgästerna själva får välja blir det – graffiti. Den tidigare grå och tråkiga betongmuren förvandlades till ett färgsprakande konstverk efter en omröstning bland de boende på Briljantgatan. Nu kan barnen på lekplatsen intill istället glädjas åt sagomotiven, signerade Marcus Jonsson.

Opaltorget får nytt liv
Just nu till stora delar en byggarbetsplats. Om ett par år kanske Göteborgs finaste torg och en omtyckt samlingsplats för hela Tynnered. Opaltorget genomgår just nu en rejäl förvandling som bland annat innebär över 1 000 nya bostäder, två nya förskolor, en ny vårdcentral och nya Opalkyrkan. Vissa delar är redan klara och inflyttade ¬och en första invigning av att butiker och verksamheter på torget öppnat upp igen skedde i början av september.
Torget kommer också att gränsa till den helt nya Opalparken, där det ska finnas en scen med sittgradänger, en lekplats, boulebanor, gräsmattor och andra ytor att hänga och umgås på. Parken och torget beräknas vara klara 2023, vissa bostäder lite senare.
(Bildcred: Arkitekt: Mondaay Arkitektur & Design AB. Fastighetsägare: SBB.)

Högst på toppen
Tynnereds högsta hus ligger också högst – på toppen av Briljantgatan. Bor man i detta tiovåningshus med 90 lägenheter, Bostadsbolagets nyaste tillskott i området, har man inglasad balkong och en vidunderlig utsikt över Göteborg åt ena hållet och havet åt det andra.
Solcellerna på taket producerar el till gemensamma utrymmen i huset.

Stans finaste kråkslott!
Finns det fåglar som bor pampigare än kråkorna och kajorna som flyttat in i ”Hus i stad”? Arkitekten Narve Bonnas konstverk från 1980-talet är inte bara en utsmyckning – det är också byggt som ett flerfamiljshus för fåglar. ”Hus i stad” är i målad aluminium och du hittar det högt upp på en gavel där gångbron från Frölunda Torg landar på Topasgatan.

Gröna, sköna Tynnered
– Det bästa med Tynnered är att det är så grönt överallt, tycker Bostadsbolagets miljövärd Petra Månsson, och visar Trivas runt bland planteringar, träd, buskar och de små skogsdungarna mellan husen. På ett par ställen har Bostadsbolaget sått blomsterängar för att öka den biologiska mångfalden och skapa en bra miljö för bin och humlor.
I söder gränsar Tynnered till Välens naturreservat vid Askimsviken. Det invigdes 2014 och är Göteborgs första kommunala naturreservat. Här finns fågeltorn, våtmarksmuseum, naturstig och tidsstig. Du kan också bekanta dig med de lurviga kossorna av rasen Highland Cattle som går ute året runt och betar på strandängarna.

Fridfull fika
I ett fridfullt hörn av Tynnered ligger idylliska Ängås Gård, ursprungligen en lantgård med anor från 1600-talet. Nu är det ett trädgårdskafé omgivet av grönsaksland, fruktträd, växthus, örtagård, biodling och höns. Här fikar du till binas och humlornas surr och köper kanske med dig en blomma, en flaska egentillverkad flädersaft eller en burk honung. Kaféet och butiken är öppna på sommarhalvåret och konferens- och eventverksamheten året runt.
Ängås Gård drivs som ett socialt företag med ekologisk profil.

Ett ständigt surrande…
På gården på Topasgatan 27–39 bor det bin i Bostadsbolagets egen kupa. Öppna luckan varsamt så kan du se hur bina jobbar därinne. Förväxla inte bin med getingar – bin är fredliga pollinatörer som är viktiga för det lokala ekosystemet och blir aggressiva bara om de känner sig direkt hotade.

Cykla till badet
Efter 15–20 minuters cykeltur är du på klipporna. Du har flera fina badplatser att välja på – Askimsbadet, Marholmen, Rörvik, Ganlet, Näset och Smithska Udden är några av dem.

Text: Karin Andréen Olsson Foto: Robert Lipic

Bilden föreställer målade troll på en mur till en lekplats i Tynnered.

Sagor på muren, signerade Marcus Jonsson.

En visionsbild av Opaltorget

Kring Opaltorget ska det byggas mycket framöver.

Drönarbild över Tynnered.

Tynnered ligger grönt och vackert och havet syns i bakgrunden. Bostadsbolagets nya hus på Briljantgatan sticker upp i mitten.

Bilden föreställer ett konstverk på en gavel till ett hus i Tynnered.

Konstverket ”Hus i stad” av arkitekten Narve Bonnas.

Bilden föreställer en kvinna i bostadsbolagets arbetskläder.

Petra visar alla Tynnereds olika gröna oaser.

Bilden föreställer ett litet fik - Ängås Gård i Tynnered.

Ängås Gård i Tynnered.

Bilden föreställer en bikupa i Tynnered.

Bina i Apiariet hjälper till att behålla den biologiska mångfalden i området.