Hoppa till innehåll

Allfixaren på Kyrkbytorget

Från början hade Daniel tänkt en framtid som snickare men fick en dag syn på en annons om att plugga till fastighetsvärd. Han hoppade på skolan och bytte väg. Något han aldrig ångrat.
– Det här är en av de bästa arbetsplatser jag har haft, säger han. Det är så roligt med all kontakt med hyresgästerna!

Publicerad i Trivas nr 2 2022.

Daniel har varit fastighetsvärd i Kyrkbyn på Hisingen i drygt ett år vid det här laget. Men han är inte ny i yrket utan har totalt åtta år bakom sig som fastighetsvärd. Han hann komma halvvägs genom utbildningen till snickare innan han bytte spår.
– Det var en hård miljö som inte passade mig helt enkelt. Jag ville jobba med människor och i en miljö där snällhet är en bra egenskap. Det finns det utrymme för inom den här branschen, säger han.
Han uppskattar också att Kyrkbyn är ett lugnt område med knappt 700 lägenheter. Från Boservicekontoret utgår han och hans fyra kollegor för de olika uppdrag som behöver lösas varje dag. Det är två fastighetsvärdar, en miljövärd, en fastighetsskötare och en lokalvårdare.
– Att vi är några stycken avgjorde också att jag sökte mig till Bostadsbolaget. Det ger tid för att hinna med det lilla extra för våra hyresgäster.

Det är en stor variation på arbetsuppgifterna om dagarna. Daniel berättar att det handlar om allt från att få en kran att fungera till att göra slutbesiktningar när någon har flyttat. En tröskel sitter lös, något i tvättstugan är trasigt eller ett lås behöver bytas. En vanlig fråga handlar också om att internet inte fungerar.
– Ja, då ringer hyresgästerna oss ibland men det är oftast inte något fel på utrustningen utan att de har glömt att teckna internetavtal när de flyttade in. Men det har hänt att jag hjälpt till även med den typen av frågor även om det egentligen inte ingår i mina arbetsuppgifter. Det roligaste är att se glädjen hos folk när man verkligen hjälper dem att hitta lösningen på ett problem. Eller att vända någon som är missnöjd till att bli nöjd. Det är det svåraste men absolut mest givande.
I området finns 30 rejäla odlingslådor som hyresgästerna får låna om de är intresserade av växter och grönsaker.
– Det brukar vara en väldig aktivitet och gemenskap fram på vårkanten vid våra odlingsområden. Det är vår miljövärd Kicki-Lotta som ansvarar för dem.

Under pandemin ändrades rutinerna för att besöka Boservice. En förändring som nu blivit permanentad och som Daniel tycker är mycket bra.
– Det är en win-win-situation för alla. Tidigare hade vi bara öppet mellan åtta och nio samt en eftermiddag i veckan för att komma hit. Tider som kanske var svåra att pricka in för många. Nu ringer man och bokar en tid på dagen som kanske passar bättre.

Kyrkbytorget och Bostadsbolagets fastigheter har rustats upp de senaste åren. Stambyte, nya fasader på flera hus, nya skyltar ovanför affärerna på torget, nya planteringar och grönytor och en stor satsning på trygghet genom ökad belysning och säkrare källarförråd.
– Hela området är från 1950-talet så skyltar och annat har anpassats för att behålla 1950-talscharmen. Det har blivit väldigt fint.

text Kerstin Torsede foto Peter Nilsson

En man står framför kameran och ler.

Daniel trivs i sitt yrke som fastighetsvärd.

En man fixar med ett lås till en dörr.

Fastighetsvärden Daniel brukar kunna fixa det mesta – en tröskel sitter lös, något i tvättstugan är trasigt eller ett lås behöver bytas.

En man framför odlingslådor.

Odlingslådorna är populära och används flitigt av hyresgästerna i Kyrkbyn.