I år fyller Bostadsbolaget 75 år. Det firar vi med att göra några nedslag i vår historia. I denna artikel, från Trivas nr 2 2018, är vi i Bostadsbolagets första område Torpa som då fyllde 70 år. Ett modernt område med lägenheter de flesta bara kunnat drömma om i 1940-talets Sverige.
Publicerad i Trivas nr 2 2018.
Bostadsbolagets äldsta område fyller 70 år
I år är det 70 år sedan Bostadsbolagets första hyresgäster började flytta in. De kom till ett supermodernt och omskrivet Torpa. Ljusa lägenheter med genomtänkta kök, rinnande vatten, toalett och badrum – något som de flesta bara kunnat drömma om i 1940-talets Sverige.
När Bostadsbolaget bildades 1945 var det med uppdraget att minska den stora bostadsbristen. Visionen var att skapa en liten stad i staden. ”Torpabyn” skulle förutom närmare 600 lägenheter få flera serviceinrättningar, affärer och allt man kunde behöva för att slippa ge sig av in till stan för att uträtta ärenden.
Stort intresse
När uthyrningen startade inkom över 5000 ansökningar till de 597 lägenheterna. Uthyrningen sköttes av Bostadsförmedlingen och lägenheterna gick framförallt till barnfamiljer som saknade hem eller bodde i utdömda lägenheter. Men för att inte tillföra ett allt för stort antal minderåriga barn till området fick även singlar eller unga par lägenhet. Och då hade de med arbete i närheten förtur. Viktigast av allt var dock att de blivande hyresgästerna uppfyllde de krav på skötsamhet och ordning som ställdes av Bostadsbolaget. För att säkerställa det gjordes cirka 450 hembesök innan det bestämdes vem som skulle få lägenhet.
Vetenskapligt utformade kök
Standardlägenheten var på två rum och kök. De flesta kom från omoderna enrummare med trånga och smutsiga innergårdar. Att då få flytta in i en ljus och nybyggd lägenhet med hela två rum, ett modernt utrustat kök och vackra trädgårdsanläggningar utanför var förstås ett enormt lyft.
Vid just köket var det mycket tankekraft nedlagd. Innan bygget av husen sattes igång uppfördes ett modellkök i naturlig storlek för att i samarbete med ett antal kvinnoföreningar testa vad som fungerade bäst för den moderna husmodern. Detta med kök var så nymodigt att hyresgästerna som flyttade in fick en skrift med exakt beskrivning av vad som skulle placeras var. Inklusive i skafferierna.
Pekpinnar skulle skapa ordning och reda
I samma lilla häfte fanns instruerande fotografier av hur ett välinrett städskåp skulle se ut. I bildtexten kan man läsa ”Så här välinrett är städskåpet – och så välinrett skall det vara.” Under rubriken ”Ordning på Torpa” kunde familjerna på sida upp och sida ner läsa alla de regler Bostadsbolaget satt upp om hur man bör uppföra sig i trapphuset, i lägenheten, gentemot grannar och i största allmänhet. Men det stannade inte där: ”Ett skinande rent badrum lockar till ökad personlig hygien. Kommer man in i ett skräpigt badrum, får man genast låga tankar om familjens kroppsvård. Badkaret skall rengöras omedelbart efter användandet, annars skall man snart finna, hur smutsen bitit sig fast.” (Vårt Torpa, Lindgren & söner, Göteborg, 1949)
Populärt område 70 år senare
Fortfarande är Torpa ett kärt och omtyckt område att bo i. Här är det både lugnt och grönt, och även om lägenheterna inte anses särskilt moderna längre, så är det många som uppskattar 1940-talskänslan i den lummiga omgivningen.