Hoppa till innehåll

Unika bostäder väckte känslor

I år fyller Bostadsbolaget 75 år. Det firar vi med att göra några nedslag i vår historia. I denna artikel, från Trivas nr 1 2020, besöker vi Öster om Heden, ett område som väckte mycket känslor och skapade tidningsrubriker när det byggdes mellan 1989 och 1991. 

Publicerad i Trivas nr 1 2020.

Unika bostäder väckte känslor

Få av Bostadsbolagets fastigheter har väl väckt lika mycket rabalder som svaret på förra numrets fråga ”Var är vi?”. När området Öster om Heden byggdes mellan 1989 och 1991 kallades det för ”stans dyraste lägenheter” och ”lyxbostäderna” orsakade stora tidningsrubriker.

Idag är inte hyrorna längre så höga jämfört med andra områden och det är väl bara det centrala läget mellan Skånegatan och Sten Sturegatan som skulle kunna kallas ”lyx”.

Vad som däremot fortfarande är utmärkande är husens speciella stil med många vinklar, vrår och nivåskillnader, både invändigt och utvändigt. Arkitekten Bo Cederlöf låg inte på latsidan när han ritade in 81 olika lägenhetstyper! Tur då att Bostadsbolaget hade en fastighetsvärd som kunde området utan och innan.

– Det ställer till det ibland när inget är det andra likt, men för mig var det inga problem, berättar Christer Nyblom som var Öster om Heden trogen i nästan 30 år.

– Jag lärde mig alla lägenheter utantill.

Hög omflyttning första åren

Christer minns de första åren när alla hyresgäster var nyinflyttade. Många av dem hade sålt sina hus för att istället prova på det myllrande stadslivet.

– Men när nyhetens behag hade lagt sig var det faktiskt många som ångrade sig och flyttade tillbaka till sitt gamla område, minns han.

Kanske hade de bott kvar om de vetat att det så småningom skulle inrättas ett trygghetsboende i området. Alla över 70 kan ansöka om att ansluta sig till det, som erbjuder gemensamma sällskapslokaler och aktiviteter, liksom tillgång till en trygghetsvärd. Husen är också tillgänglighetsanpassade.

Christer Nyblom höll sig till Öster om Heden ända från det att det byggdes ända tills dess han gick i pension i somras.

– Jag hade aldrig stannat så länge på samma ställe om det inte varit för alla trevliga hyresgäster, säger han.

TEXT OCH FOTO KARIN ANDRÉEN OLSSON

 

Gårdsmiljö på Öster om Heden

Vintern 2019/2020 renoveras den stora gården på Öster om Heden.

Tidningsartikel om Öster om Heden

Tidningsartikel om Öster om Heden

”Lyxlägenheterna” orsakade tidningsrubriker och stora diskussioner när de byggdes 1989–1991.

Tidningsartikel om Öster om Heden