Hoppa till innehåll

Compact living i Brunnsbo

Hemma i Dennis Amadis studentlägenhet i Brunnsbo är det compact living som gäller. På totalt 13 kvadratmeter ryms såväl sovrum som badrum med dusch och kokvrå med kylskåp..

Det är kanske inte så stort, men Dennis Amadi trivs:
– Ja, det är verkligen compact living men jag tycker att det fungerar bra. Det är litet, javisst, men det är också väldigt lätt att ta hand om lägenheten och hålla ordning. Och allt är alltid inom räckhåll, säger han.
Dennis Amadi från Malawi i sydöstra Afrika kom till Sverige i september förra året för att göra sin masterexamen inom Medical Science in Global Health på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det första halvåret hyrde han ett rum i en lägenhet i Biskopsgården och fick via Boplats så småningom sin etta på Anekdotgatan.
– Det kändes fantastiskt bra att vara en av de lyckliga studenter som fick en lägenhet med förstahandskontrakt efter att ha bott som inneboende i över ett halvår. Här finns allt jag behöver och det är min egen lägenhet, säger han.
På gården finns tvättstuga och miljörum och ett stenkast från huset ligger busshållplatsen som går till universitetet.

Allt viktigt får plats
Han saknar egentligen ingenting i sin nya lya förutom möjligtvis ett träningsredskap som han hade tidigare – men det löser han genom att gå till gymmet i närheten.
– Mitt bästa tips om man bor på en liten yta är att inte ha för många stora möbler.
– Man ska välja små möbler för att göra det hemtrevligt och gärna sådant som kan fällas ihop eller in mot väggen. Det gör att ytan ser större ut och man blir inte överväldigad när man öppnar dörren, avslutar han.

Om Dennis:

Ålder: 33 år
Kommer från: Malawi i sydöstra Afrika.
Gör: Fick fullt stipendium för att göra sin masterexamen inom Medical Science in Global Health.
Fritid: Förutom studierna blir det mest gymmet i närheten.
Hur är det att bo i Sverige? – Det är ett fint land. Det var varmt när jag kom i september förra året och jag trivs jättebra här. Nu hoppas jag bara att jag kan få ett sommarjobb också.

Rum för studenter:
De 58 studentlägenheterna på Anekdotgatan i Brunnsbo byggdes 2014. 54 av dem består av ett rum och pentry samt eget badrum och är från 13 kvadratmeter upp till 24 kvadratmeter. Resterande lägenheter består av två rum och kök. Bland enrummarna finns några som är lite rymligare och med badrum som fungerar även för den med rullstol. Alla lägenheter hyrs ut omöblerade.

Text: Kerstin Torsede Foto: Svante Örnberg

Publicerades i Trivas nr 2 2020


Dennis hälsar välkommen in till sin 13-kvadratmeter lilla studentlägenhet.


Hallen har ljusinsläpp via dörren. Till vänster ligger badrummet och på högersidan finns garderober.


Här finns plats för säng och arbetsplats. Köksdelen syns inte i bild.


Ritning över Davids lägenhet. Allt som behövs finns här.


Balkongen är gemensam för alla studenterna och David trivs bra här.