Hoppa till innehåll

”Det gäller att vara kreativ och ha ett öppet sinne”

Gångbanans område vid Briljantgatan i Tynnered upplevdes tidigare som otrygg och skräpig. Många valde en omväg i stället för att gå igenom den mörka gångtunneln. I dag har platsen blivit Safirträdgården – en vacker och trygg mötesplats, full av växtlighet och kreativitet. Allt tack vare eldsjälen Monika och hennes nioårige son Tristan.

Publicerad i Fokus Frölunda/Tynnered 2 2023.

Det hela började i januari 2020. Monika och Tristan skulle ”bara” plocka upp skräpet vid gångbanan och tunneln för att göra platsen lite trevligare. Med tiden växte sig projektet allt större. Efter att ha planterat blommor och ätbara växter, snickrat ihop en bänk och tillverkat ett insektshotell döpte de platsen till Safirträdgården. Området som så många undvikit att passera förvandlades sakta men säkert till en social mötesplats.
– Jag fick positiv respons av människor i området vilket gjorde att jag ville fortsätta. En gång när jag promenerade förbi såg jag att tre familjer från området hade slagit sig ner på bänkarna och på gräset i Safirträdgården. De satt och pratade och skrattade tillsammans. Då kände jag att jag lyckats skapa något väldigt fint, säger Monika.
Safirträdgården är full av färgglada, lekfulla och kreativa arrangemang. På marken har Monika målat mönster med gatukritor så att barn kan hoppa hage. Papperskorgen har förvandlats till figuren ”Skräp-Safira” som en motivationshöjare till att slänga skräp på rätt plats. Tittar man noga bland träden och bärodlingarna hittar man nallebjörnar, girlanger och andra utsmyckningar.
– Det gäller att vara kreativ och ha ett öppet sinne. Jag hittar på olika teman efter årstid. I julas smyckade jag och Tristan träden med julkulor och glitter, till exempel.
– Jag shoppar prylar secondhand eller så tillverkar jag saker av sådant som jag har hemma. Det händer att jag får gåvor och donationer också, säger Monika.

Monika arbetar helt ideellt med Safirträdgården. Det går åt mycket tid till att vattna blommor, klippa gräs och hålla ordning. I sommar får hon lite hjälp av Bostadsbolagets ferieungdomar. Då får Monika mer tid över till att ordna gratis evenemang för barn.
– Sedan 2020 har jag anordnat runt 50 event för barn. Jag försöker hålla ett evenemang i månaden – allt från att måla på stenar till disco i gångtunneln. Vi har även haft planteringsdag, maskerader och gympa. Ibland håller jag eventen i samarbete med Leksaksbiblioteket, Kulturskolan och Frölunda bibliotek.
– Jag brinner verkligen för detta. All kärlek och värme som jag får tillbaka gör att det är värt all tid och energi, säger Monika.

Foto: Viveca Karström

En kvinnas i blå klänning sitter bland grönska och ler. Bakom henne syns en skylt där det står Safirträdgården.

– All kärlek och värme som jag får tillbaka gör att det är värt all tid och energi, säger Monika som arbetar helt ideellt med Safirträdgården.

Kvinna i blå klänning står i en trädgård och sträcker ut armarna.

Monika arbetar
helt ideellt med
Safirträdgården.
Området som
tidigare
upplevdes
som otryggt och
skräpigt har nu
förvandlats till en
kreativ mötesplats.

En delad bild. Ena bilden visar en papperskorg med målade ögon på. Den andra visar en kvinna framför en vägg med mosaik.

Papperskorgen ”Skräp-Safira” har fått ögon och i gångtunneln
som prytts med mosaik har Monika ordnat disco.

En träbänk med skylten "pratbänk" på.