Hoppa till innehåll

Fler hinner mer

När många hjälps åt blir det roligare. Därför ­arbetar distrikt Centrum sedan en tid tillbaka med att föra ­samman arbetslag från olika områden för att gemensamt ta sig an större projekt. En satsning som har fallit väl ut.

Kanske har du redan mött Bostadsbolagets gemensamhetssatsning på din egen gård. Det är en ­ganska speciell syn när upp emot 30–40 fastighets­värdar, miljövärdar och lokalvårdare sluter upp för att arbeta tillsammans.
– Det började som ett initiativ från ­medarbetarna. Förslaget lyftes fram i deras handlingsplaner och det bygger förstås mycket på ett medarbetaengagemang. Många efterfrågade en möjlighet att kunna hjälpa varandra mer och lära känna ­varandra bättre, berättar Tobias Odsvik, som är en av förvaltarna på Bostadsbolaget, distrikt Centrum.

”Lära känna varandra lite bättre”

Arbetsuppgifterna kan variera. Med fler händer och många raska ben är det lättare att ta sig an större projekt och arbetet blir klart snabbare. Tillsammans har grupperna rensat i källare, målat i trapphus och garage, storstädat i cykelrum och tvättstugor och hjälpts åt med beskärningar av träd och buskar. Det har varit tre träffar under våren och till hösten är ytterligare två inplanerade.

– Målet är att alla ska lära känna varandra lite bättre, och då kan det bli enklare att hitta samarbeten i vardagen framöver också. Det är alltid lättare att ringa upp någon som man redan har träffat om man behöver hjälp, säger Tobias, som hoppas på ännu fler och mer spontana samarbeten mellan de olika områdena framöver.

Nytta med nöje kombineras

En som har varit med på gemensamhetssatsningens träffar är Sadije, som är lokal­vårdare i Tynnered. Hon har arbetat två år på Bostadsbolaget och varit med på träffarna i Frölunda och Majorna.

– Jag tycker att det har fungerat jättebra. Vi samarbetar, träffar nya kollegor och jag trivs jätte­bra med alla. Det är roligt att lära känna fler.
Varje arbetstillfälle har avslutat med en ­samling. Någon gång har det grillats korv och annars blir det fika.
– Det är ett bra sätt att träffa kollegor och hjälpas åt och lära av varandra, hitta nya ­samarbeten och skapa nytta för kunden. Vi hoppas att det märks att det blir mycket gjort och att de som bor i våra områden uppskattar det, säger Tobias.

Artikel från TRIVAS #3 2019

Text: Malin Age

Foto: Tobias Odsvik

När hela gänget samlas blir det mycket gjort.