Hoppa till innehåll

Följ med på naturvandring i Guldheden!

Utmed den två kilometer långa vandringsslingan kommer du få uppleva allt från slåtterängar, tulpanträd och turkisk hassel till olika konstverk, insektshotell och fina utsiktsplatser.

Naturvandringen är skapad av Bostadsbolagets miljövärdar, Daniel och David som ville hjälpa hyresgästerna i Guldheden att upptäcka sitt område och se allt det fina som finns, inte bara i rabatten utanför den egna ingången.

– Vi fick många önskemål från våra hyresgäster om särskilda planteringar utanför just deras port. Men även om du tycker att grannens rabatt är finare så är det fortfarande ditt område och du kan njuta av den också, säger Daniel som ihop med David först listade över 100 olika sevärdheter värda att nämna i omgivningarna.

Listan bearbetades sedan tillsammans med kollegor och Naturvandringen består nu av 34 stopp med de absoluta höjdpunkterna i Guldhedens växtlighet.

Alla är välkomna
Vandringsslingan fungerar lika bra att gå även om man inte själv bor i området. Daniel och kollegan David välkomnar alla att ta del av Naturvandringen.
– Det som är speciellt med Guldheden är att det finns en så stor diversitet. Här finns både ren naturmark och tuktade perennrabatter, berättar Daniel.

Flera stora slåtterängar har skapats för att gynna den biologiska mångfalden och ger insekter mat att äta även inne i de centrala delarna av Göteborg. De flesta av dem slås med lie och örterna får sen ligga några dagar innan de krattas upp för att fröerna till nästa år ska hinna ramla ut i jorden.
– Vi hoppas att genom att locka ut människor att gå vår Naturvandring så kommer de samtidigt upptäcka annat i rabatter och planteringar som inte är uppmärkt av oss, säger Daniel.
Han påpekar att alla människor tycker olika vad gäller det som är vackert och han och David svarar gärna på frågor om växtligheten i Guldheden.

Fakta om Natursvandringen i Guldheden
Vandringen startar vid Boservice på Dr Westrings gata 13. Det sitter stora skyltar i fönstren där du ser kartan och läser mer om hur du gör. Vid varje punkt finns en skylt utplacerad med en QR-kod. Genom att scanna koden med din mobiltelefon så kommer du direkt in till just den punkten på Bostadsbolagets hemsida och kan läsa mer om växtligheten du står vid. Där ser du också en karta som visar var du befinner dig och var du hittar nästa punkt.

Mer information
– Karta och mer info hittar du här!
– Här är en film som visar vad Naturvandringen är:

– Här berättar Daniel om vad Naturvandringen är:

Bild på miljövärdarna Daniel och David.

Miljövärdarna Daniel och David har skapat naturvandringen.