Hoppa till innehåll

Fråga experten – om tvättstugan

I varje nummer av Trivas svarar vi på frågor som vi ofta får från våra hyresgäster. Den som svarar är alltid väl insatt i frågan och den här gången gäller det skötsel av tvättstugan. Svarar gör vår expert Carina som arbetar med lokalvård i Centrum.

Vad ska jag tänka på när jag bokar tvättid?
– Du ska hålla tvättiden, och inte dra över tiden. Annars drabbar det din granne som har bokat tiden efter dig. När din tvättid är slut ska du ha tömt torktumlaren och städat efter dig.

Hur mycket tvättmedel ska jag använda?
– Göteborg har mjukt vatten, så använd den lägsta doseringen som anges på tvättmedelsförpackningen. Tvätten blir inte renare av mer tvättmedel, tvärtom, och det är dåligt för miljön. Undvik starka dofter och klorin i maskinerna.

Får jag röka i tvättstugan?
– Det är absolut förbjudet att röka i tvättstugan och pälsdjur får inte heller vara där. Detta beror på att många är allergiska.

Hur gör jag rent?
– När du tvättat klart så gör rent tvättmedelsfacket i maskinen med diskborste eller disktrasa. Torka av maskinerna och släng sopor. Ta bort allt ludd från torktumlaren, sopa och våttorka golvet. Om det saknas städutrustning, anmäl detta till din fastighetsvärd eller din lokalvårdare. Lämna tvättstugan på samma sätt som du själv vill ha den, helt enkelt.

Vad gör jag om något är trasigt?
– Anmäl trasiga maskiner till din fastighetsvärd via bostadsbolaget.se eller ring vår växel 031-731 50 00. Sätt en lapp på den trasiga maskinen med information om att den är trasig och vilket datum som det anmäldes. Bryt gärna strömmen med strömbrytaren om det är möjligt.

Något annat att tänka på?
– Ha en trevlig ton till varandra i tvättstugan. Ingen mår bra av att gå runt och vara butter.

Publicerades i Trivas nr 2 2020.