Hoppa till innehåll

Ge dina kläder ett längre liv

Det finns många anledningar att ge dina kläder lite extra kärlek och omtanke – de håller sig finare längre, du sparar pengar och gör gott för miljön. Trivas har samlat bästa klädvårdstipsen!

Publicerad i Trivas nr 2 2024.

• Tvätta med omtanke

Ibland kan det vara tillräckligt att låta dina kläder lufta istället för att tvätta i maskin. Häng upp plaggen utomhus för att fräscha upp dem mellan användningarna. Om du ändå behöver tvätta dem – välj en lägre temperatur och använd miljövänliga tvättmedel för att minska mängden kemikalier. Fyll tvättmaskinen så mycket som möjligt för att spara på vatten och energi!

• Miljövänliga fläckborttagare
Att ta itu med envisa fläckar kräver inte alltid en maskintvätt. Det finns gott om miljövänliga hemmaknep som kan vara minst lika effektiva som kemiska rengöringsmedel, och flera av ingredienserna hittar du i skafferiet eller i skåpet.
• Fläckar från olja och fett
Strö över bakpulver på fläcken och låt det sitta en stund för att suga upp fettet. Häll sedan försiktigt kokande vatten över för att lösa upp fläcken.

• Fläckar från bär
Bärfläckar är bäst att ta i tu med så fort som möjligt. Droppa över lite citronsaft på fläcken och låt det verka en stund. Häll kokande vatten på och gnid in lite diskmedel om fläcken inte lösts upp. Tänk bara på att citron kan bleka dina kläder – testa på en mindre synlig del av tyget först för att säkerställa att plagget inte tar skada.

• Kaffespill
Blötlägg fläcken i varmt vatten och pudra på lite bakpulver eller bikarbonat på fläcken och låt det verka en timma. Borsta sedan bort pulvret. Upprepa om fläcken inte ger med sig!

• Svett och dålig lukt
Om du slåss mot svettfläckar och dålig lukt i kläderna kan du blanda en matsked ättika som neutraliserar doften med en deciliter vatten i en sprayflaska. Spraya lösningen på plagget och häng sedan ut det för att fräscha upp och vädra bort ättikans lite fräna doft.

• Förvara dina kläder rätt
Häng upp dina plagg på galgar i ett torrt och svalt utrymme för att undvika fukt, veck och skrynklor. Undvik att hänga kläder i direkt solljus eller nära värmekällor, då kan färgerna blekna och materialen skadas.

• Bli kvitt nopporna
Visste du att en rakhyvel är ett utmärkt verktyg för att få bort noppor från kläderna? Använd en ren och vass hyvel, spänn ut tyget och ”raka” försiktigt bort nopporna. Tryck inte för hårt mot plagget, då kan du göra mer skada än nytta. Du kan också använda en klädborste/ullkam eller en elektrisk noppborttagare.

• Återbruka dina kläder

Tröjan som du tröttnat på kan bli någon annans nya favoritplagg. Anordna en klädbytardag med vänner och familj eller lämna in dina plagg i en textilbox för att ge kläderna nytt liv. Boxarna finns i flera av Bostadsbolagets områden och det du lämnar går till välgörenhetsorganisationerna Human Bridge och Myrorna. Kläderna som du lämnar i boxen ska vara hela och rena i en hopknuten påse!

Text: Josefine Gustafsson

Citroner och salt.

Bikarbonat och citron är bra fläckborttagare.

Bikarbonat på en tröja.

Citronsaft och bikarbonat gör susen på bärfläckar.

Kläder på ett streck.

Ibland går det lika bra att vädra som att tvätta.