Hoppa till innehåll

Goa grannar i Torpa

”Plötsligt hissades en korg med bullar ned från balkongen ovanför”

Goda grannar är ingen självklarhet, men har man det bör det ­firas med en tårta! Siw Söderqvist i Torpa var inte sen med att nominera sin granne till hederstiteln Världens goaste granne. Trivas var med och överraskade med tårta hemma hos Ingela Wahlström som gjorde stora ögon när hon öppnade dörren.

Ja, det var verkligen en överraskning. Jag visste att Siw skulle komma men trodde att hon skulle lämna ett papper om något, utbrister hon skrattande när syftet med besöket står klart. Ända sedan tidigt 1980-tal har både Siw och Ingela bott på olika gator i området men det var först för 15 år sedan som de blev närmaste grannar.

– Vi stötte på varandra i trappuppgången som man gör i ett hyreshus. En dag när jag satt och läste på balkongen hissades plötsligt en korg med bullar ned från balkongen ovanför. Det var Ingela som hade bakat och såg att jag satt där. Det var bara att lasta ur och sätta på kaffet, berättar Siw.

Och på den vägen har det varit. Socker och bakpulver har lånats mellan våningsplanen och fikastunderna har varit många och långa. Efter några år köpte de gemensamma trädgårdsmöbler för att kunna sitta ute och äta när vädret tillät.

– När jag var nyopererad i foten kom Ingela ner med en trerättersmiddag, inklusive drink före maten. Du förstår att jag vill utnämna henne till Världens goaste granne, säger Siw.

Sedan ett år tillbaka är dock bullkorgen ­mellan balkongerna inte längre möjlig. För att slippa trapporna flyttade Ingela till en lägenhet i bottenplan i huset intill. Visserligen inte så långt, men ändå alltför långt bort, är de ­överens om.

– Jag saknar att kunna titta ner på ­balkongen för att se om Siw sitter där, menar ­Ingela. Det var lättare förut att hitta en stund för fika. Ingela, som hunnit fylla 86 år, har trygghetslarm men klarar sig annars själv. Hemtjänsten städar och sonen tittar till och hjälper till med tung handling.

– Jag tycker om att baka och det kan bli tungt när jag behöver köpa mjöl och mjölk men annars klarar jag mig bra nu när jag ­slipper gå i trappor. Det här är ett underbart område – lugnt och fint och jag ser fram emot varmare väder så att vi kan sitta ute igen, avslutar Ingela.

Har du världens goaste granne?
Känner du någon i huset eller området som är extra trevlig, som hjälper till och gör vardagen lite ljusare? Nu har du möjlighet att bjuda på tårta som tack!
Nominera din granne och skicka in till t­rivas@bostadsbolaget.se eller till Trivas, Bostadsbolaget, Box 5044, 402 21 Göteborg.

Berätta vad som är speciellt med just din granne och glöm inte skriva ditt namn, adress och telefonnummer så att vi kan ta kontakt. Trivas kommer med tårta och gör ett litet reportage.

Text Kerstin Torsede   |   foto Svante Örnberg
Texten publicerades i Trivas nr 2 2019.