Hoppa till innehåll

Historiens vingslag på Kvarnbergsgatan

Nu startar ”Ett hus berättar”, en artikelserie där vi i varje avsnitt besöker något av Bostadsbolagets hus från olika tidsepoker. Vad har det att berätta om sin tid, om dem som bott där, om miljön runt omkring och om Göteborg?
Vi tar det från början – med Bostadsbolagets allra äldsta och dessutom minsta fastighet på Kvarnbergsgatan 9.

Publicerad i Trivas nr 1 2024.

I Västra Nordstan, mitt i det område som en gång var själva ursprunget till staden Göteborg, slingrar sig Kvarnbergsgatan. Här strävade hästarna uppför berget för att nå kvarnarna på toppen och ett stenkast bort låg Göteborgs innerhamn. En bit upp i backen, i kvarteret Stadskvarnen, hittar vi Bostadsbolagets äldsta hus. Byggt 1816, idag tre våningar högt med endast en lägenhet på varje plan. Ett hus som minner om hur Göteborg en gång såg ut när vi lämnade träbebyggelse och började bygga vår stad i sten.

Kvarnberget spelade tidigt en central roll i Göteborgs framväxt som en perfekt plats att placera först en och så småningom två väderkvarnar, där göteborgarna kunde mala sin säd. Ursprungligen var kvarnarna de enda byggnaderna uppe på berget, förutom bödelns avsides stuga. Under 1700-talet började området bebyggas med små låga trähus – som alla ödelades i den stora branden som drabbade Kvarnberget 1793. Därefter blev det förbjudet att bygga i trä och i stället växte små stenhus upp längs Kvarnbergsgatan.
Vårt lilla hus på Kvarnbergsgatan 9 är kvarterets äldsta. Det hade först enbart en våning med tillhörande källare, som kom att användas som skomakeri och lager för potatis, ved, kol och koks. 1849 byggdes de två övre våningarna till och när fasaden så småningom fick sin karaktäristiska putsdekor på 1890-talet antog det i stora drag sitt nuvarande utseende. Den tidens arkitektideal syns tydligt – sparsmakade dekorer, jordnära färger och blomstrande innergårdar.

Genom åren har det framför allt bott hantverkare och hamnarbetare i huset – ibland upp till 30 personer samtidigt! Under tidigt 1900-tal inrymde första våningen olika verksamheter som byggvaruhandel, bageri och verkstad.

Huset räddades från rivningshot i början av 1980-talet och fick istället gå igenom en omfattande renovering i Bostadsbolagets regi. Det var också därefter det blev känt som ”rosa huset” tack vare sin nya, ljust rosa fasad som stack ut i området. Idag har fasaden dock återfått sin ursprungliga grågröna färg.
Idag består huset av endast tre lägenheter – en etta på 34,5 kvadratmeter och två tvåor på 55 kvadrat. Varje lägenhet har sitt förråd på respektive våningsplan eftersom det inte finns varken källar- eller vindsutrymmen.
Innergården är lummig och grön med egen vindruvsodling och öppen för hela kvarteret.
– Finaste gården i hela stan, säger fastighetsvärden Thomas. Han tycker att alla borde besöka hans favoritområde Västra Nordstan – här har många av husen en egen, spännande historia.

Skorstensfejarmästaren var först
När huset stod klart 1816, i endast en våning med källare, var en skorstensfejarmästare med familj först med att flytta in. Det blev också plats för tjänstefolk, gesäller och lärlingar! Senare övertogs fastigheten av Sven Nilsson som 1849 lät bygga till de två övre våningarna. Som packhuskarl hade han nära till jobbet – packhuskarlar arbetade med transporter och annan tillsyn i packhuset i hamnen, där tullpliktiga varor tullklarerades och förvarades. Fram till i slutet av 1800-talet bodde en änka Nilsson här – möjligen Svens hustru.

Attraktivt läge …
Ute efter ett renoveringsobjekt? ”Hyresbyrån” på Kvarnbergsgatan förmedlade lägenheter i området i en svunnen tid (oklart när bilden är tagen). Idag är bostäderna här bland Göteborgs mest eftertraktade – kötiden till en hyresrätt kan vara upp emot 20 år.

Bättre grepp för hästhovar
I mitten på 1700-talet anlades det en väg upp till Kvarnberget, det som idag är Kvarnbergsgatan. Än idag är gatan stenbelagd på sitt karaktäristiska sätt med avlånga, smala stenar som är kantställda på tvären. Detta för att hästarna som var på väg upp med säd som skulle malas skulle få bättre fäste för hovarna.

Spökar det?
Jodå – i början av förra seklet kom iakttagelser av en man med ett trubbigt svärd som syntes uppe på Kvarnberget. Och kanske var det Mäster Hans som visade sig – en av Göteborgs första bödlar som hade en liten stuga på berget redan 1649 och sin arbetsplats nere på nuvarande Gustav Adolfs torg.

TIPSA!
Vilket hus ska berätta?

Är det något hus eller kvarter i Göteborg du skulle vilja veta mer om? Tipsa Trivas redaktion! Mejla till trivas@bostadsbolaget.se. Glöm inte skriva ditt namn, adress och telefonnummer om du vill att vi ska kontakta dig.

Text: Kerstin Torsede och Karin Andréen Olsson Foto: Robert Lipic

Se filmen om huset på Kvarnbergsgatan!

Exteriörbild på Kvarnbergsgatan 8.

Kvarnbergsgatan 9 är Bostadsbolagets äldsta och samtidigt minsta hus. Det byggdes från början i en våning – och enligt lag i sten efter den stora branden 1793. Till höger Kvarnbergsgatan på ett foto från 1888 – i backen strax ovanför nummer 9.

En man tittar in i kameran och ler.


Fastighetsvärden Thomas stortrivs i Västra Nordstan och särskilt på kvarteret Stadskvarnens innergård. Lummig och grön med egen vindruvsodling – en oas för hyresgästerna runt omkring.

En svartvit historisk bild av Kvarnbergsgatan.

Foto på Kvarnbergsgatan från 1888.

Historisk svartvit bild från Kvarnbergsgatan.

Hyresbyrån på Kvarnbergsgatan förmedlade lägenheter i området.

Närbild på gata gjord av gatsten.

Gatstenarna är lagda för att hästarna ska få bättre grepp i backen.

En lummig innergård.

Innergården är lummig och erbjuder svalka under sommaren. I pergolan växer vindruvor.

Detaljbild från trapphuset på Kvarnbergsgatan 8.

I trapphuset finns fina detaljer från 1800-talet – bland annat trappräcken och stolpar i gjutjärn.

Detaljbild från trapphuset på Kvarnbergsgatan 8.