Hoppa till innehåll

Hit o dit – på smartare sätt

Promenaden till skolan, bussresan till jobbet, bilturen till stormarknaden. Det finns många sätt att ta sig från en punkt till en annan – mer eller mindre smart och hållbart. En blåsig höstdag i Västra Järnbrott passade Bostadsbolaget på att berätta om Hit & Dit.

Publicerad i Trivas nr 4 2023.

Hit & Dit kallas Bostadsbolagets satsning som ska främja hållbart resande och underlätta vardagen för dig som hyresgäst. Det handlar om allt från att göra det enklare att gå, cykla och åka kollektivt till att köra elbil och hämta paket.
– Det är ett långsiktigt arbete som kommer att pågå i många år. Därför kanske det dröjer lite innan hyresgästerna märker av några större förändringar, men vi börjar så smått redan nu, säger Elisabet, verksamhetsutvecklare på Bostadsbolaget.
Som ett första led i arbetet bjuder Bostadsbolaget in till områdesträffar för att prata om Hit & Dit. I Västra Järnbrott samlades flera hyresgäster en oktobereftermiddag för att träffa sina grannar, fika och testa sina kunskaper i hållbart resande på en tipspromenad.
– Det var kluriga frågor, speciellt fråga tre där man skulle gissa vad ett årskort för Styr & Ställ (Göteborgs Stads hyrcyklar) kostar*. Jag fick fundera ett tag, säger Doris, som bor i närområdet.
– Jag tror att vi lyckades få några rätt, hoppas Cassandra som gick tipspromenaden tillsammans med mamma Nathalie.

I ett av de uppställda tälten står förvaltare Mattias och pratar med folk och är redo med de rätta svaren för dem som tävlat färdigt. I tältet spelas också Bostadsbolagets film som förklarar smart mobilitet och som lockar flera tittare.
– Det är härligt att se att det finns engagemang och nyfikenhet, säger Mattias.
Doris berättar att hon oftast förflyttar sig till fots.
– Det är skönt att få frisk luft och så får jag ju motion på köpet, säger hon.
Många av Bostadsbolagets hyresgäster reser redan väldigt hållbart idag, men förutsättningarna kan bli ännu bättre. Inte bara Bostadsbolaget, utan alla bolag inom Framtidenkoncernen samarbetar för att främja smart mobilitet och skapa ett mer hållbart Göteborg.

Inom den närmaste tiden kommer standarden på cykelrummen att ses över och cykelpumpar installeras i vissa områden för att göra cyklingen mer bekväm. Fysiska skyltar som visar minutavstånd till lokala målpunkter ska testas på några ställen i Tynnered, som ett led i att göra det lättare att välja promenaden.
– Vi planerar även att bygga ut laddinfrastruktur för elbilar och underlätta för våra hyresgäster att använda bilpool. Nu pågår arbetet med att planera inför allt som ska ske och vi börjar bland annat introducera Hit & Dit för alla som bor hos oss, säger Elisabet.

* Ett årskort för Styr & Ställ kostar 300 kronor (225 kronor för studenter) för obegränsat antal resor som varar max 60 minuter. För längre resor får du lägga till lite.

Läs mer och se filmen om Hit & Dit här!

Text: Josefine Gustafsson Foto: Robert Lipic

Hit o dit i Tynnered1.jpg

Hyresgäster samlades på Bostadsbolagets områdesträff i Västra Järnbrott för att fika, träffa grannar och testa sina kunskaper i hållbart resande på en tipspromenad.

Hit o dit i Tynnered4.jpg

Doris var nöjd med sitt resultat på tipspromenaden med över hälften rätt.

Hit o dit i Tynnered5.jpg

Cassandra och mamma Nathalie tyckte det var roligt att få träffa grannar i området.

Hit o dit i Tynnered2.jpg

Bostadsbolagets miljövärdar räddade pelargoner från att slängas. Nu får en av plantorna nytt liv hemma hos Maj-Britt som bor i området.

Hit o dit i Tynnered3.jpg