Hoppa till innehåll

Plats för lek för alla hundar i Rannebergen

Zethos, Plutos, Zillah och Alfons virvlar lyckligt omkring tillsammans med sina kompisar. Gräset spirar grönt och det finns mycket plats att springa omkring på. Det är ­invigning av hundlekplatsen i Rannebergen.

Hundlekplatsen ligger lite avskilt och lugnt i skogskanten längs med de populära promenadstråken. Träden skuggar alldeles lagom och få kan bli störda av hundarnas lek eller eventuella skall.
– Det är en säker plats för hundarna. Här kan de få springa av sig utan att riskera att skada sig eller springa bort, säger Carolina Rydberg som är ordförande för Hundträffen.

I den nybildade föreningen kan alla områdets hundägare gå med, för att lära känna varandra och dela sitt intresse med grannarna.
Det var ett initiativ från hundägare i Rannebergen och samarbete med Hyresgästföreningen som ledde fram till att vi idag står här i solskenet.
– Det var boulebanor här tidigare. Men ingen spelade och när hyresgästerna föreslog att vi skulle ordna en plats för ­hundarna kändes det som ett lämpligt utrymme, berättar Bostadsbolagets miljövärd Rosita Vetter.

Sagt och gjort. Boulebanorna revs, och redan förra året förbereddes marken så att det skulle bli grönt och fint. Under våren var det dags att hägna in området.
– Vi kommer att sätta upp ett bord och stolar här inne, det
är redan beställt. Och där ska vi sätta upp en lampa så att vi kan ha belysning när det blir mörkt i vinter, säger Rosita och pekar.

Tillsammans med Claes Dahlin, förvaltare för Bostadsbolaget i Rannebergen, är det hon som har varit spindeln i nätet under projektets gång.
– Jag tycker att det är viktigt att det händer lite här i området och att hyresgästerna känner att vi satsar på dem. Jag hoppas att hundlekplatsen kan bli en samlingspunkt, säger Claes och ser mycket nöjd ut medan de svartvita shih tzu-tikarna Hulda och Trixie kommer fram för att nosa lite på hans fötter.

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan en hundrastgård och en hundlekplats.
– Här ska vi sätta upp lite förhållningsregler om vad som gäller, säger ordförande Carolina och visar ett område bredvid ­grinden.
– Hunden ska alltså vara rastad innan. Här ska de inte göra sina behov. Om det händer, plockar man förstås upp. Vi tänker att 20–25 minuter kanske är en lagom tid om det blir kö. Sedan lämnar man plats för andra. Löpande tikar kan inte vara här. Men förutom det är det fritt fram för lek!

Text och foto Malin Age.

Den 31 augusti blir det festlig invigning av hundlekplatsen. Läs mer här!

Texten publicerades i Trivas nr 2 2019.