Hoppa till innehåll

Ingen lägenhet den andra lik

I år fyller Bostadsbolaget 75 år. Det firar vi med att göra några nedslag i vår historia. I denna artikel, från Trivas nr 4 2019, besöker vi det så kallade experimenthuset på Modulatorsgatan i Järnbrott. Huset var mycket nytänkande med väggar som gick att flytta, golvvärme och andra praktiska funktioner. 

Publicerad i Trivas nr 4 2019.

Ingen lägenhet den andra lik

Kunde du svaret på förra numrets fråga så vet du säkert också att det speciella med det här huset inte syns på utsidan. Det är på insidan det händer! Här är nämligen ingen lägenhet den andra lik.

Det så kallade experimenthuset på Modulatorsgatan i Järnbrott byggdes redan 1953 och ansågs mycket nytänkande med väggar som gick att flytta på, golvvärme och andra praktiska funktioner. Det ritades av arkitekten Tage William-Olsson som också var stadsplanechef i Göteborg, tillsammans med sonen Anders. Det här var första gången ett svenskt bostadsprojekt genomfördes med så flexibla lösningar.

Tanken var att lägenheterna skulle kunna anpassas allt efter vars och ens önskemål och behov som skiftade över tid.

Valfri utformning av lägenheten

När de första hyresgästerna flyttade in fanns bara ett stort rum, ett kök och ett badrum. Mellan köket och vardagsrummet fanns en skiljevägg som bestod av skåp med skjutluckor på båda sidor. Ville man öppna upp ordentligt kunde väggen förvandlas till barkök (se bilden).

Vilka rum man behövde i övrigt bestämde man alltså själv och i takt med att familjens storlek förändrades var det enkelt att lägga till eller dra ifrån ett rum.

Unika lägenheter

Idag är lägenheterna dock inte riktigt lika flexibla. 1989–1990 renoverades fastigheten och då slopades vissa funktioner som golvvärme och skjutluckor. Väggarna går visserligen att flytta idag också, men det kräver mer jobb än tidigare.

– Det fanns praktiska skäl till att vissa saker behövde moderniseras, även om idén varit god en gång i tiden, säger Ulf Björck som började som fastighetsvärd samtidigt som renoveringen startade.

Men varje lägenhet är fortfarande unik. I samband med ombyggnaden fick hyresgästerna själva välja hur de ville ha sina lägenheter, vilket gör att alla idag har olika planlösningar.

Ulf beskriver också hur sammanhållningen varit väldigt god i huset genom åren, speciellt under ombyggnaden då en stark gemenskap växte fram.

– Det har väl också alltid varit lite status att bo här – ett unikt hus med en unik gemenskap.

Så här såg det ut! SF:s film från 1954 om experimenthuset hittar du här: 

TEXT: KARIN ANDRÉEN OLSSON
FOTO: BOSTADSBOLAGETS ARKIV

Köksbild från Experimenthuset

 

Detaljbild kök