Hoppa till innehåll

Kvalitetshyra – för en mer rättvis hyressättning

För att få en mer rättvis hyressättning använder Bostadsbolaget så kallade kvalitetshyror i Göteborg. Metoden innebär att vi fördelar hyran efter kvaliteter och egenskaper i varje fastighet.

Syftet är helt enkelt att du som hyresgäst ska få en hyra som speglar den kvalitet och de egenskaper som finns i fastigheten där du bor.

I bedömningen tar vi hänsyn till faktorer som geografiskt läge i staden samt fastighetens standard och egenskaper. Det kan handla om typ av ventilation, tillgång till hiss samt fastighetsservice i området.
Kvalitetshyra i Göteborg används bland annat för att fördela den årliga hyreshöjningen, där olika fastigheter får olika procentuell höjning. De lägenheter som betalar en hög hyra i förhållande till de kvaliteter och egenskaper som finns i fastigheten och området får en lägre hyreshöjning än genomsnittet och vice versa.

Den årliga hyreshöjningen förhandlas mellan Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen.

Konceptet Kvalitetshyror i Göteborg har utvecklats av Hyresgästföreningen Region, Västra Sverige och Fastighetsägarna GFR, och bolagen inom Framtidenkoncernen.