Hoppa till innehåll

x-times fick folk att gå ut

Konstutställningen x-times people chair fick människor att komma ut i området kring Brunnsbotorget. Alla var nyfikna och förvånade över att äldre personer satt på stolar som hängde på fasaderna.

Efter en i övrigt helt grå och regnig dag kom solen fram precis när utställningen började på fredags eftermiddagen. Konstnärs-teamet gick från stol till stol med en stege som de olika karaktärerna klättrade upp på för att sedan inta sin position i utställningen. Karaktärerna som spelades av män och kvinnor i åldern 68 – 85 år satt sedan på stolarna i en timme och spelade sina olika roller. De interagerade inte med någon ur publiken, utan var helt inne i sin roll även när barnen ropade och undrade varför de satt där.

En läsande kvinna sitter på fasaden i utställningen x-times people chair. Under henne åker en sopbil förbi.

Konstutställningen skapade verkligen engagemang hos de boende i området. På såväl gatorna som torget i Brunnsbo gick folk och tittade – och pratade med varandra! Yervant bor i Brunnsbo och tycker att utställningen var rolig idé.

– Jag förstår varför konstnärerna har valt Brunnsbo, säger han.  Det bor många äldre här. Jag tänker att budskapet kan vara att folk ska gå ut mer och att ingen ska behöva sitta ensam. Det passar bra nu efter pandemin, konstaterar Yervant.

Hyresgästen Yervant ler så att tänderna syns. Han har en mörkbl jacka och håller i en brun matavfallspåse.

Hyresgästen Yervant uppskattade att konstutställningen hölls i Brunnsbo.

 

Många som var på plats ville förstås fotografera karaktärerna på stolarna. Fotograferna blev ett stående inslag på många bilder, och något som fick andra att också bli nyfikna. Händelsen skapade kontakt mellan människor som aldrig tidigare pratat med varandra.

en karaktär i utställningen x-times people chair pratar i telefon och äter jordgubbar på en stol som är fastskruvad i fasaden. Två personer fotar honom från sina balkonger.

En karaktär i utställningen x-times people chair äter jordgubbar och pratar i mobilen. Två personer filmar honom från sina balkonger.

Detta var något som Muhamed uppmärksammade.

– Det här är så kul! Ni har verkligen fått ut alla i solen. Det är roligt att se alla som tittar på, säger han och skrattar.

En stilig ung man i kavaj och kort lockigt svart hår ser glad ut och pekar mot en av karaktärerna som ingår i utställningen x-times people chair och hänger på fasaden bakom honom.

Dubbel glädje. Mohamed tycker att både de som tittar på utställningen och utställningen i sig är rolig.

 

Vår förvaltare Kim Stals var också nöjd med eventets effekt och hade även ordat med aktiviteter på asfaltsplanen tillsammans med Mötesplats Backa-Brunnsbo. Där fanns bland annat en sushi-vagn och en fotostudio. På torget fanns Bostadsbolagets personal på plats och delade ut kryddväxter till hyresgäster och lät barnen fiska i vår avfallsfiskdamm. Barnen fiskar upp en påse med blandat avfall som de sedan sorterar rätt i en avfallsvägg. När de sorterar rätt får de en present. Och givetvis var vårt dragplåster Reture på plats, ständigt omringad och jagad av barnen på torget.

Fullt med folk på Brunnsbotorget. Vår maskot Reture kramar ett barn.

Både Reture och konstutställningen lockade folk till torget.

 

Även GP var på plats. Läs GP:s artikel här: Äldre man på stol i Brunnsbo – flera meter upp i luften | GP