Hoppa till innehåll

Lättare att hantera avfall rätt

Snart blir det ny, enhetlig skyltning på alla miljörum, miljöhus och grovavfallsrum. På vissa håll görs det även fler förändringar för att det ska kännas enkelt att hantera sitt avfall på rätt sätt.

Skyltningen är första steget i en större satsning. Under de närmaste åren kommer Bostadsbolaget att arbeta fokuserat för en bättre och mer effektiv avfallshantering som ska gynna miljön, underlätta för hyresgästerna och bli mer kostnadseffektiv. Tanken med de nya skyltarna är att de ska se likadana ut överallt hos Bostadsbolaget och att det ska vara enkelt att hitta rätt för alla hyresgäster. De kommer att sättas upp successivt under året i alla fastigheter. För att det ska bli extra tydligt hur man ska göra med olika sorters avfall kommer guider att delas ut till alla hyresgäster, anpassade för just deras område.
– Skyltningen har stor betydelse. Dels för att man ska hitta rätt och dels för att det ska framgå att vi tycker det är viktigt att underlätta avfallshanteringen för våra hyresgäster, säger Hanna Wiksten, miljösamordnare på Bostadsbolaget.

Viktigt med trygghet

Men även med tydlig skyltning är det inte alltid så trevligt att gå in i ett miljörum, som kanske ligger lite mörkt och avsides och utan insyn. På vissa håll har Bostadsbolaget därför testat olika åtgärder för att göra det tryggare och trevligare. En av dem är att ersätta dörren med en glasad dörr så att det blir ljusare och mindre instängt. I Västra Nordstan har man bytt till glasdörrar på tre ställen och även målat taket ljust i gången utanför ett av dem.
– Jag är jättenöjd, säger Carina Persson, som är lokalvårdare och ingår i den referensgrupp inom Bostadsbolaget som tagit fram olika förslag till förbättringar.
– Det är ljusare och tryggare och det märks att hyresgästerna mer gärna går hit nu. Soporna hamnar inte i trapphuset vilket kunde hända tidigare.

Små markeringar gör skillnad

Försöket att markera vissa utrymmen med tejp har också fallit väl ut. Det är ytor där grovavfall som kasserade möbler, elektronik, kartonger med mera tidigare ofta lämnades kvar och blev stående. Eftersom det är en brandrisk måste Bostadsbolagets personal forsla bort det.
– Den randiga tejpen och en informationslapp gör att alla verkar förstå att det inte är tillåtet att låta grejer stå här, säger hon. Förut fick vi plocka bort titt som tätt, men nu har det bara hänt en gång.
Bostadsbolaget ställer upp containrar i alla områden några gånger om året, då man kan passa på att slänga grovavfall. Annars är det närmaste återvinningscentral som gäller.
– Det är viktigt för miljön att göra sig av med avfall på rätt sätt – men också en ekonomisk fråga, säger Hanna Wiksten. Att vi måste ta hand om grovavfall på fel ställen är en väldigt onödig utgift.

Text: Karin Andréen Olsson

Publicerades i Trivas nr 1 2020

 

Hanna och Carina visar hur de nya dörrarna till miljörummen ser ut. Glaset gör att den som ska slänga saker här ser om någon redan är där eller inte.
 

Så här såg de gamla miljörumsdörrarna ut.
 

Enkla markeringar i golvet signalerar att man inte ska ställa saker här.