Hoppa till innehåll

Lysande bild av Biskopsgården

En kärleksförklaring i lysande färger. Så skulle man kunna beskriva Lights in Biskopsgården. En ljusfestival om ett område och dess invånare som lyste upp novembermörkret.

Det är invånarna själva som fått sätta färg och form på sitt område och uttrycka vad det bästa är med Biskopsgården. Det man jobbat fram under olika workshops har resulterat i ett antal ljusinstallationer längs en slinga runt Friskväderstorget och förbi Svarte Mosse.
Ljusfestivalen invigs en råkall torsdagskväll med tal, dans, fika och rundvandring.
– Det här är jättemysigt, säger Rahmo Elmi och Mona Sayed Abdu som tar bilder med sina mobiler på en vägg med ljusgraffiti som växlar motiv och färg.
De har åkt hit för festivalens skull. Rahmo har flyttat hemifrån men är nyfiken på ljusinstallationerna i sitt gamla uppväxtområde och tar med sig kompisen Mona på rundvandring. Särskilt förtjusta är de i ”Färggrann fantasi” – konstverket på Bygglekplatsen vid Svarte Mosse som tolkar bilder som barn gjort med reflekterande färg och tejp. Belysta med UVljus skimrar bilderna som lyktor med motiv av hjärtan, blommor, djur och regnbågar.
– Vi älskar att barnen har fått vara med och göra så mycket. Det blev så fint!

Längs slingan finns också en gångtunnel som gjorts ljusare och tryggare med belysning och
färg. ”Global rörelseenergi” är ett virrvarr av lysande slangar som inspirerats av en dansgrupp
med så kallade glowsticks i händerna. När dansarna fotograferats med lång slutartid ser det ut som att de tecknar mönster med ljus i olika färger. Även vattentornet är nu belyst i skiftande färger och blir till ett konstverk som syns långt på andra sidan älven.
– Vattentornet borde alltid se ut så där, tycker Rahmo och Mona.

Innehållet skapat tillsammans med boende
De boende i området har alltså skapat festivalens konstnärliga innehåll. Därefter har ljusdesignern Karin Jansson tolkat och omsatt det i fysiska installationer.
Hilda Wenander, Bostadsbolagets utvecklingsledare i Biskopsgården, ingår i festivalens
arbetsgrupp och tycker det är spännande att äntligen få se resultatet i verkligheten.
– Det var ingen som visste från början precis hur det här skulle bli. ”Ljuskonst, hur gör man det?” Det var nog ganska abstrakt för de flesta av oss, skrattar Hilda.
– Men det har blivit jättebra och jag tror många kommer att känna igen sina verk.

TEXT: KARIN ANDRÉEN OLSSON
FOTO: SVANTE ÖRNBERG

Om Lights i Biskopsgården
Festivalen ingår i satsningen inför Göteborgs 400-årsjubileum, där 2018 års fokus är ”Go global”. Den är ett samarbete mellan Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Bostadsbolaget, Bo Bra i Biskopsgården, Göteborg Energi och Landskapsgruppen AB. Festivalen pågick 8–30 november runt Friskväderstorget i Norra Biskopsgården.

Texten publicerades i Trivas nr 4 2018


Väggen är belyst med neonljus som skiftar i färg.

Vattentornets belysning kommer göras permanent.


Ljusslingorna prydde träden.

Vid Svarte Mosse hittade man ytterligare en ljusinstallation.