Hoppa till innehåll

Ny ljusgestaltning vid Friskväderstorget

”Du är drömmen, du är längtan, du är guld” – detta är en del i det varma budskap som lyser i vintermörkret som en hälsning till alla som rör sig kring spårvagnshållplatsen vid Friskväderstorget.

När Bostadsbolaget i samarbete med Göteborg Konst ville tillföra en konstgestaltning till huset på Friskväderstorget föll valet på konstnären Aleksandra Stratimirovic. Hennes poetiska ljusverk består av bokstäver utmed taket som, när man tittar ordentligt, bildar ord och meningar.

– Jag ville att det skulle kännas som att bokstäverna svävar över garagebyggnaden, som en krona eller ett diadem, säger konstnären Aleksandra Stratimirovic i sin intervju i filmen som Göteborg Konst släpper idag.

Hon valde just de här orden eftersom det är något som alla kan känna igen sig i och relatera till. Något som man kan känna sig upplyft av att se.
Aleksandra Stratimirovic har skapat ljuskonst på flera platser i Göteborg, bland annat till Konstmuseet vid Götaplatsen och i Tynnered för att skapa en upplyst väg till fritidsgården.

Konstverket ”Du är drömmen” finansieras genom enprocentsregeln och är en permanent uppsättning.

Om konstnären:

Aleksandra Stratimirovic, född 1968 i Serbien och utbildad vid glas- och keramiklinjen vid Konsthögskolan i Belgrad samt i ljusdesign vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon arbetar främst med ljus i sina konstgestaltningar och har gjort flera offentliga konstverk i Sverige. Detta är hennes tredje ljusverk i Göteborg. Läs mer på www.strati.se

Kontakt:
Aleksandra Stratimirovic, konstnär, studio@strati.se
Claudia Shaper processledare offentlig konst, Göteborg Konst, tel: 031-368 32 55
Malin Pethrus, pressansvarig, Bostadsbolaget, tel: 031-731 51 13

 

Ljuskonst på garaget vid Friskväderstorget.

Bokstäverna lyser upp och bildar som en krona ovanpå garagetaket. (Foto: Robin Hayes)

 

Ljuskonst på garaget vid Friskväderstorget.

När man kommer närmare börjar bokstäverna bilda ord och meningar. (Foto: Robin Hayes)

 

Ljuskonst på garaget vid Friskväderstorget.

Ljuset i bokstäverna är rosa i dagsljuset men när det blir mörkt ser de vita ut. (Foto: Robin Hayes)