Hoppa till innehåll

Snart lyser Lyktan igen

I år fyller Bostadsbolaget 75 år. Det firar vi med att göra några nedslag i vår historia. Idag är vi i Kortedala, närmare bestämt vid ikoniska kiosken Lyktan, som just nu är inne i slutfasen av en omfattande upprustning. 

Publicerad i Trivas nr 4 2018.

Snart lyser Lyktan igen

Kanske är du en av dem som förr brukade springa hit för att köpa lördagsgodis? Alltså till kiosken Lyktan på Gregorianska gatan i Kortedala, som är svaret på förra numrets ”Var är vi?”. Snart ska Lyktan vara i fin form igen.

Idag är det uppenbart att Lyktan sett bättre dagar. På senare år har den stått tom och förfallit. Varken rivning eller större ombyggnation är aktuellt eftersom den omfattas av Göteborgs Stads bevarandeprogram. Men nu är en renovering på gång.

– Vi har börjat med en varsam upprustning, säger Bengt Meissner, projektansvarig på Bostadsbolaget. Lyktan ska bevaras som den en gång var.

Skulle lysa upp från spårvagnen

Lyktan tronar majestätiskt på toppen av en slänt med utsikt mot öster, gränsle över en gångväg mellan två bergsknallar. Den byggdes 1956 och ritades av Sven Brolid, arkitekten bakom de trekantiga höghusen strax intill, Dr Fries Torg, punkthuset på Axel Dahlströms Torg och en mängd andra hus och platser i Göteborg. Kiosken var från början nästan helt inglasad med tanken att den skulle lysa upp vägen från spårvagnen och upplevas som en portal till bostadsområdet ovanför.

Olika användningsområden genom åren

Lyktan har genom åren inrymt olika verksamheter efter det att kiosken lagt ner och har stått tom i många år. Men nu är det alltså dags för en rejäl uppfräschning. Betongfundamentet är renoverat och målat och nästa steg är att byta ut delar av väggarna.

Bengt Meissner berättar att Lyktan ska få ett helt nytt skal, men att den just nu är tom inuti eftersom den har sanerats från asbest. Förhoppningsvis är Lyktan klar att invigas till våren. Men mer exakt för vad, det är frågan. Eftersom stora ingrepp som tillgänglighetsanpassning inte är tillåtna är användningsområdet begränsat.

– Vi vet faktiskt inte ännu. Kanske en samlingslokal av något slag, funderar Bengt Meissner.

– Hur som helst ser jag fram emot nya Lyktan. Den är ett fint minne från folkhemmets 1950-tal och en viktig symbol för området.

TEXT: Karin Andréen Olsson
FOTO: Bostadsbolagets arkiv, Karin Andréen Olsson, Bostadsbolaget

Uppdatering – December 2020

Nu är Lyktan snart färdigrenoverad och Bostadsbolaget är i slutfasen av den invändiga renoveringen som beräknas vara klar i mitten av december.

arkivbild Lyktan på distans. Kvinna med barnvagn går förbi.

Lyktan på 1950-talet.

Svartvit bild på Kung Gustaf VI Adolf och Inga Hernebrand i samtal i Lyktan.

Kung Gustaf VI Adolf och Inga Hernebrand 1957.

Arkivbild på Lyktan

Lyktan 1956

 

Kung Gustaf VI Adolf besöker lyktan. Går ned för trappa med två andra herrar.

Kung Gustaf VI Adolf besöker lyktan

Lyktan före renovering

Lyktan hade blivit rejält nedgången före renoveringen satte igång.

Lyktan fotograferad december 2020.

Lyktan december 2020, efter att ha genomgått en varsam upprustning.

Bild på Lyktan utifrån med gångtunneln under2020

Lyktan december 2020, efter att ha genomgått en varsam upprustning.