Hoppa till innehåll

Påverka din månadshyra – spara vatten och miljö

Under nästa år börjar Bostadsbolaget installera vattenmätare i flera områden i Göteborg. Målet är att det ska ske i alla lägenheter fram till 2030. Denna mätare innebär att du själv kan vara med och påverka din hyra och dessutom göra något bra för miljön.

Publicerad i Trivas nr 4 2023.

Varmvatten är en av de största driftkostnaderna i ett hyreshus och när nu IMD – Individuell Mätning och Debitering – börjar installeras är det något som många hyresgäster har efterfrågat.
– Har man inte IMD delar man den totala varmvattenkostnaden med sina grannar. Även om man är sparsam med varmvattnet och duschar snabbt, betalar man exakt lika mycket som grannen som gillar långa, varma bad flera dagar i veckan. Med IMD betalar man bara för det varmvatten som man själv använder, säger Sara, energiingenjör och IMD-ansvarig på Bostadsbolaget.

Med en mätare installerad kommer du att via ”Mina sidor” exakt kunna se hur mycket varmvatten du använder. Din förbrukning jämförs sedan med den normala användningen i en lägenhet med samma antal rum som den du bor i.
– Har du använt mer vatten än så får du betala för den överskjutande mängden. Har du använt mindre vatten får du tillbaka pengar.

Under flera år har ett arbete pågått för att minska vattenanvändningen i alla lägenheter hos Bostadsbolaget, bland att genom att byta ut till snålspolande duschar och kranar.
– Vi har gjort vad vi kan för att skapa rätt förutsättningar för våra hyresgäster att minska sin vattenanvändning. Med IMD kommer alla våra hyresgäster kunna bli medvetna om sin vattenanvändning och göra skillnad, både för plånbok och miljö!

050_Bostadsbolaget_IMD_animeradfilm-2.png

Det finns mycket du kan göra själv för att spara på varmvattnet i din lägenhet. Duscha snabbt, diska effektivt och låt inte kranar stå och rinna.

sara andersson.jpg

Sara är energiingenjör på Bostadsbolaget.