I år fyller Bostadsbolaget 75 år. Det firar vi med att göra några nedslag i vår historia. I denna artikel, från Trivas nr 3 2019, besöker vi det gamla ungkarlshotellet ”Botellet” i Rambergsstaden.
Publicerad i Trivas nr 3 2019.
Populära bostäder för ungkarlar
Är du bekant med centrala Hisingen och Rambergsstaden kanske du kände igen ”Botellet” i förra Trivas? 1970-talshusen på Gropegårdsgatan som byggdes med ett speciellt syfte. Nu är de ett minne över en tidsepok och en föråldrad boendeform
1972 Byggde Bostadsbolaget två höga och fyra lägre hus som ”ungkarlshotell”, det vill säga små hyreslägenheter för i huvudsak ensamstående män, med möjlighet att beställa olika typer av service som städning, tvätt med mera. Bostadsbolaget hade liknande bostäder även i Bergsjön, Svartedalen och Backadalen.
Boende med hotellverksamhet
I slutet av 1980-talet förvandlades konceptet till lägenhetshotell. Det omfattade en del ordinarie hyresgäster, men hade främst inriktning mot företagsbostäder där närheten till flera av Volvos verksamheter blev en naturlig koppling. Hotellet hade reception, restaurang och konferensanläggning. Även då kunde hemstädning, tvätt och byte av sänglinne beställas varannan vecka.
– Vi hade tolv heltidsanställda lokalvårdare på den tiden, säger Maria Jogén, uthyrare på Bostadsbolaget som arbetade som konferensvärdinna på Botellet under ett antal år på 1990-talet.
Social gemenskap
Hon berättar att hotellverksamheten var populär även bland sjukvårdspersonal och åkerier som behövde tillfälliga bostäder åt sina chaufförer. De små lägenheterna med låg hyra och en månads uppsägning blev också omtyckta som studentbostäder.
– På varje våningsplan fanns ett gemensamt TV- och sällskapsrum, vilket ökade den sociala samvaron för många ensamhushåll, berättar Maria.
Hon ger en bild av en tid och en miljö med både service och personlig atmosfär.
– Jag gick till och med lucia i korridorerna och bjöd på kaffe och pepparkakor, skrattar hon. Det var väldigt uppskattat!
Vanliga bostäder
När bostadsmarknaden förändrades i slutet av 1990-talet lämnade Bostadsbolaget denna typ av uthyrning för renodlade hyresrätter. Receptionen och konferenslokalerna byggdes om till kontor och inrymmer idag Bostadsbolagets Boservice. Botellet-skylten är nedmonterad och lägenheterna hyrs ut precis som Bostadsbolagets övriga lägenheter, alltså via den ordinarie bostadsmarknaden. I 2000-talets Sverige är företeelsen med bostadshotell för vissa grupper i stort sett borta.
– Man kan se det som att vi dragit ner på valmöjligheterna, tycker Maria. Å andra sidan är de här lägenheterna toppen för dagens studenter och ungdomar.
TEXT OCH FOTO: KARIN ANDRÉEN OLSSON