Hoppa till innehåll

Tack & hej till Salong Angela

Den 30 juni var en sorgens dag för många människor i Kortedala. Det var dagen då Salong Angela stängde – efter hela 47 år.

Publicerad i Trivas nr 3 2020.

– Det har varit en otrolig tid med alla underbara kunder. Det känns inte alls roligt att sluta, men jag måste för hälsans skull, säger Angela Backman, 71 år, kvinnan bakom salongen sedan starten 1973.
Egentligen är Angelas frisörnärvaro i Kortedala längre än så. När hon köpte och döpte om salongen hade hon redan arbetat där i fem år. I hela 52 år har hon alltså fixat kortedalabornas frisyrer. Och inte bara deras. Många har hängt kvar hos Angela även om de flyttat till Mariestad, Stenungsund, Varberg eller Alingsås.
– Det är fantastiskt! Jag har kunder som gått hos mig i hela mitt frisörliv. Många har varit kunder i 30–40 år. Föräldrar har tagit med sina barn och så har det fortsatt rulla på. Den enda gången jag har annonserat är när vi har haft jubileum, säger hon.

De sista tio åren har Angela skött salongen själv utan anställda. Långa dagar, mycket arbete och hon har sällan varit sjuk. Att hon nu behöver sluta tycker hon är trist och hon hade gärna fortsatt om inte kroppen satte stopp. Efter flera axeloperationer går det inte att fortsätta längre.
– Jag har haft det bästa jobbet i världen. Det har varit underbart med alla människor jag mött genom åren, alla samtal i glädje och sorg. Jag har lärt mig så mycket och fått så mycket energi, glädje och komplimanger. Det finns inget annat arbete som kan mäta sig med detta.

Bara tre gånger under alla år har hon haft stängt några månader för att operera axlarna.
– Jag tänkte ju då att jag skulle förlora mina kunder. En del försvann naturligtvis men många, många kom tillbaka till mig med väldigt långt hår, skrattar hon.
Den sista juni ordnade Bostadsbolaget avskedskalas för Angela. Hon vill inte säga att hon går i pension utan föredrar att betrakta det som en förlängd semester. Axlar och artros till trots – hon är full av energi och aktivitetslusta. Intressena är många och hon ser fram emot att kunna umgås mer med barn och barnbarn.
– Det gäller att vara ute och röra på sig så att man håller kroppen i trim. Jag har många vänner som jag gärna umgås med, jag tycker om att laga mat och baka och syr många av mina kläder. Dessutom är det inte helt omöjligt att jag antar en klippning eller färgning i framtiden. Det känns bra att salongen finns kvar med ny ägare och jag önskar honom stort lycka till.

Text:Kerstin Torshede  Foto: Bostadsbolaget
 

Angela Backman går nu i pension efter 47 år som frisör i samma lokal i Kortedala. På bilden klipper hon en kund.

I hela 47 år har hon klippt kunder i samma lokal.

 

Angela tackas av av Bostadsbolaget som haft henne i sina lokaler i 47 år.

Sista dagen blev Angela avtackad med både blommor och tårta av Bostadsbolaget.
– Det var en avtackning som hette duga. Jag sken som en sol hela dagen, säger hon.