Hoppa till innehåll

Premiär för ”Rent och snyggt på våran gård”

Det blev Hammarkulleborna som blev först med att testa ”Rent och snyggt på våran gård”. En ny form av gårdsaktivitet som handlar om avfall, utemiljö och nedskräpning och som bjuder på både fakta och underhållning för barn och vuxna.

Publicerad i Trivas nr 2 2023.

Det här är ett nytt sätt att passa på att prata med våra hyresgäster om avfall, källsortering och skräp för att vi ska få en trivsammare, renare och tryggare boendemiljö, säger Rebecca som är utvecklingsledare i Hammarkullen.

Vädrets makter var inte riktigt på Bostadsbolagets sida under Hammarkulledagen, denna kyliga och blåsiga lördag i slutet av april, men många hyresgäster strömmade ändå till under dagen. En del testade ”källsortering” genom att pricka rätt med färgade påsar fyllda med ris, plantera frön eller måla teckningar tillsammans med ReTure. Även Kretslopp och vatten fanns på plats med en station där besökarna fick lösa kluriga koder i ”Escapebin” för att kunna öppna ett hänglås till en soptunna.
– Vi har också ställt ut containrar på gårdarna där man kan slänga sina grovsopor och självklart är vår egen maskot ReTure med och hjälper till, säger Rebecca.

Många ägnade sig åt att plocka skräp som lastades på en hästkärra eller var med och planterade solrosfrön i krukor. Ett trettiotal medarbetare från Bostadsbolaget fanns på plats för att träffa hyresgäster, bjuda på varm korv, kaffe och bullar.
– Det är klart att man ska komma och vara med när det görs aktiviteter i området. Det är också roligt att träffa och prata med dem som jobbar här, menade Elinor, en av dagens besökare.
Hammarkullen var först ut men ”Rent och snyggt på våran gård” med alla aktiviteter kommer att dyka upp under året då och då i de flesta av Bostadsbolagets områden. Missa inte det!

Text: Kerstin Torsede Foto: Robert Lipic

Två anställda vänder ryggen mot kameran och på ryggen står det Rent och snyggt på våran gård.

”Rent och snyggt på våran gård” är en ny form av gårdsaktivitet som handlar om avfall, utemiljö och nedskräpning.

En flick går med en skräpplockare i handen

Isa kombinerade scoutmöte med att samla skräp.

Bostadsbolagets maskot Reture i mitten med två små barn vid sidan av sig.

Arzheen och Areen både källsorterade och planterade blommor och fick dessutom träffa ReTure i egen hög person.

en flicka och hennes mamma ler ini kameran,

Ella och Sabina stannade upp vid fröplanteringen. Nu hoppas Ella på en riktigt fin solros.

Två pojkar kastar påse.

Tvillingarna Edvard och Sixten prövade på att källsortera genom att kasta olikfärgade påsar på rätt ställe. ”Det var lite svårt men gick ganska bra ändå”, tyckte Sixten.