Hoppa till innehåll

Rätt svar i tävlingen i Trivas nr 1 2022

Kanske var det lite svårare den här gången att lösa förra numrets bildfråga – flygfoton från förr kan ibland vara svårt att orientera sig i. Men en del löste bildgåtan med hjälp av ledtråden ”områdets centrum som fått sitt namn efter en stenhuggare som blev politiker”. Självklart hade vi Axel Dahlströms torg i tankarna! Ur högen med rätta svar har vi dragit fem vinnare och säger ett stort grattis!

Högsbo, som blev Bostadsbolaget andra område i Göteborg (Torpa var först), byggdes under åren 1948 och 1949. Totalt 557 lägenheter finns i de i gula trevåningshusen med gott om grönområden emellan. Flera av gatorna för tankarna till havet – Delfingatan, Blåvalsgatan eller Späckhuggargatan. Men också till luften – Svalebogatan – som lär ha fått sitt namn efter ett torp som låg här på 1800-talet.
Axel Dahlströms Torg som är områdets centrum för service och handel stod klart 1954. Ett livligt torg med butiker, apotek, matställen och bibliotek. Det är nära till fina strövområden – Slottsskogen ligger tio minuters promenad härifrån och Svaleboskogen endast ett stenkast bort. Benny har varit fastighetsvärd i flera omgångar i Högsbo och tycker mycket om området.
– Det är lugnt och mysigt. Och eftertraktat – väntetiden är mellan sju och tio år för att få en lägenhet här. Just nu pågår ett generationsskifte, många unga har flyttat in – ensamma eller i par. Det är inte så många barnfamiljer eftersom husen har flest tvårumslägenheter och inte så många treor och fyror, säger han.

Husen har två typer av fasader – tegel eller puts – och har entrédörrar av kanadensisk ek. Alla är K-märkta eller bevarandemärkta vilket innebär att man inte får ändra eller bygga om hur som helst. Väggarna är lite tjockare, dörrkarmarna gedigna och takhöjden i lägenheterna är hela 2,60 – allt enligt 1940-talets byggnorm.
– Vem som helst kunde inte flytta in här på den tiden. Lägenheterna var lite dyrare eftersom de hade vattentoalett. Det var inte så vanligt. På den tiden bodde det också en fastighetsskötare i området som varje kväll gick runt och låste de 90 entrédörrarna. Och naturligtvis, samma runda nästa morgon för att låsa upp dörrarna igen, avslutar Benny.

Vann du?
Det var många som kände igen sig i fotot och av dessa drog vi fem vinnare: Emil i Kyrkbyn, Kerstin i Norra Biskopsgården, Loma i Högsbo, Ing-Britt i Askim och Barbro i Majorna. Biobiljetter kommer på posten.

Vill du vara med och tävla?
Här hittar du tävlingen. Ditt svar vill vi ha senast den 26 augusti 2022.

Publicerad i Trivas nr 2 2022.

Text: Kerstin Torsede Foto: Josefine Gustafsson

Ett flygfoto över Högsbo från förr i tiden.

Kände du igen husen i Högsbo?

En bild av Svalebogatan med hus i bakgrunden.

De gula trevåningshusen på Svalebogatan i Högsbo byggdes 1948–1949..