Hoppa till innehåll

Rätt svar i Trivas nr 2 2022

Det var många av er som kände igen fiskskulpturen i förra numrets tävling. Självklart hittar man den på Doktor Fries torg i Guldheden. Grattis säger vi till de lyckliga vinnarna, och grattis till torget som i år firar hela 70 år! Ur högen med rätta svar har vi dragit åtta vinnare och säger ett stort grattis!

Den 21 maj var det stort 70-årsfirande och det schackrutiga torget fylldes med glada människor, partytält och loppisstånd. Den stora scenen gästades bland annat av dansare från den lokala dansföreningen West Coast Jitterbugs och av antikexperten Peder Lamm som värderade olika föremål och prylar. Och trots ovädret var det många som var sugna på att fynda på loppisen. En av dem var studenten Lisa Fredriksson.
– Jag har bott precis intill torget i snart tre år och trivs fantastiskt bra. För mig var det nog närheten till Chalmers och de olika universitetsbyggnaderna lockade. På torget finns dessutom allt man kan tänkas behöva – mataffär, gym och blomsterhandel med mera.
– Loppisar är bland det bästa jag vet, så för mig var det givet att komma hit och fira jubileumsdagen. Jag har fyndat två sällskapsspel och en fin skål, jag är väldigt nöjd med mina köp.

Kanske är det inte så konstigt att studenterna lockas till Guldheden. Det är ett trevligt och naturnära område med massvis av bostäder. Bostadsbolaget har över tusen lägenheter här, de flesta av dem byggda på 1950-talet.
Mellan 2005 och 2019 växte beståndet med ytterligare 132 lägenheter. Gatorna har fått sina namn efter läkare och sjuksköterskor som arbetade på Sahlgrenska sjukhuset alldeles i närheten – så även torget. Robert Fries var inte bara en skicklig och omtyckt läkare under 1800-talets andra hälft, han sägs även ha varit en riktig glädjespridare bland människorna i Guldheden.

Vann du?
Vi slog rekord i antalet tävlingssvar den här gången och har därför dragit hela åtta vinnare som får två biobiljetter var. Grattis säger vi till: Ahmed i Hammarkullen, Maire i Rannebergen, Therese i Majorna, Caroline i Kyrkbyn, Jessica i Guldheden, Carmen i Kortedala, Sofia i Kyrkbyn och Jakob i Torpa. Biobiljetterna kommer med posten.

Vill du vara med och tävla?
Här hittar du tävlingen. Ditt svar vill vi ha senast den 3 november 2022.

Publicerad i Trivas nr 3 2022.

Text och foto: Josefine Gustafsson

Skulptur på torg.

Det var många som kände igen sig på Dr Fries Torg i Guldheden.

Loppis på Dr Fries torg.

Dr Fries Torg fyllde 70 år i år och det firades med en stor loppis!