Hoppa till innehåll

Rätt svar i Trivas nr 4 2022

Stort grattis säger vi till er som gissade att det var Kyrkbyn på Hisingen som var motivet i förra numret! Många knäckte bildfrågan genom ledtråden ”skulptur av ett djur som ibland återfinns längst upp på en speciell byggnad”. Vi tänkte på tuppen av trä som ståtar på Eketrägatan 2 och den speciella byggnaden är så klart en kyrka! Vi har dragit fem vinnare som vi hoppas får en fin stund på bio.

Bostadsområdet runt Kyrkbytorget planerades i slutet av 1940-talet och de flesta bostadshus och själva torget kom på plats under tidigt 1950-tal. Men området har varit bebott i många hundratals år och varit en utpräglad jordbrukstrakt. En medeltida kyrka från 1300-talet, Lundby gamla kyrka, gav stadsdelen sitt namn. Närmare 6 000 personer bor idag i Kyrkbyn som sträcker sig från Soterusgatan i väster till Gamla Lundby i öster, med Fyrväpplingsgatan som gräns i Nordost och Östra Bräckevägen i söder.
Bostadsbolaget har ansvar för cirka 700 lägenheter i det barnvänliga och attraktiva området på centrala Hisingen. Här finns stora gräsmattor, planteringar, lekplatser och parkbänkar och i mitten ett trivsamt torg. Kyrkbytorget har genomgått flera ombyggnader och upprustningar genom åren, nu senast under förra året då alla skyltar har anpassats till sin forna 1950-talscharm. Även om den gamla biografen Roxy är borta så är torget fortfarande levande med både butiker och service som tandläkare, läkare, frisör och bibliotek. Här ligger också ett studenthus med 50 lägenheter och det är nära till idrotts- och motionsanläggningar i Lundbybadet och på Rambergsvallen.

En som trivs mycket bra är 92-årige Lennart. Första gången han var i området var i slutet på 1950-talet.
– Jag minns inte i vilket ärende jag var här, men jag minns att jag direkt kände att ”herregud – här vill jag bo”. Men min sambo ville inte flytta hit så det blev andra adresser på Hisingen under många år, säger han.
Men en snöig februaridag 2001 flyttade han så till en tvåa i Kyrkbyn och tycker att det är lika trivsamt nu som första gången han var här.
– Jag bodde i min första lägenhet i 13 år, men när synen blev sämre klarade jag inte av trapporna längre och behövde bo på bottenplan. Nu har jag bott här i åtta år och kan klara mig själv. Jag saknar egentligen ingenting, säger han.

Vann du?
Grattis säger vi till: Henrik på Eriksberg, Lisbeth i Tuve, Hannah i Kyrkbyn, Kjell i Landala och Kristina i Länsmansgården. Biobiljetterna kommer med posten.

Vill du vara med och tävla?
Här hittar du tävlingen. Ditt svar vill vi ha senast den 28 april.

Publicerad i Trivas nr 1 2023.

Text och foto: Kerstin Torsede

En fastighetsvärd sitter på en sten i Kyrkbyn och solar sig.

Fastighetsvärden Daniel trivs i Kyrkbyn.