Hoppa till innehåll

Släpp fram våren i ett rent hem

Våren står för dörren och efter en lång vinter vill många passa på att rensa och göra vårfint hemma. Här har vi samlat de allra bästa tipsen och husmors­knepen som visar hur du kan vårstäda utan kemikalier – det är både enkelt och snällare mot både miljö och plånbok.


Publicerad i Trivas nr 1 2022.

Städa smart med citroner
Visste du att citronen fungerar alldeles ut­märkt för vårstädning? Citronen kan användas för att rengöra kaklet i badrummet eller för att fräscha upp fönster, kylskåp och mikrovågs­ugnar. Undvik starka rengöringsmedel och låt citronen göra jobbet! Den lämnar dessutom en behaglig och fräsch doft i hemmet.

Matrester i mikrovågsugnen
– Du behöver: 3 dl vatten, 1 citron.
– Gör så här: Fyll en mikrovågs­vänlig skål med 3 dl vatten, pressa i saften av en hel citron och placera skålen i mitten av mikrovågs­ugnen. Mikra vattenblandningen i cirka 1,5–2 minuter. Den friska ångan som bildas kommer att lösa upp ingrodda matrester och fett som du sedan enkelt torkar av med en trasa. Klart!

Illaluktande kylskåp
Alla råkar vi någon gång ut för att en kvarglömd grönsak eller mat­rester som sprider en illaluktande och oönskad doft i kylskåpet. Lösningen? Citron och ättika!
– Du behöver: 1 citron, 2 msk ättika.
– Gör så här: Rensa ur kylskåpet, blanda sedan varmt vatten och ättika i en skål eller i en sprayflaska. Fukta en trasa med blandningen och torka ur kylskåpet. Ättikan fungerar utmärkt för att neutralisera oönskade dofter. När du har plockat in kylvarorna igen kan låta två citronhalvor stå i mitten av kylen åtminstone ett dygn. De kommer att dra åt sig illaluktande doft och lämna ditt kylskåp fräscht igen.

Kalkavlagringar
Citroner fungerar också utmärkt för att få bort envisa kalkavlagringar och gamla schampo­rester på badrumskakel.
– Du behöver: 1 citron, några droppar svanenmärkt såpa.
– Gör så här: Dela en citron på mitten och droppa lite såpa på halvorna. Gnugga mot kaklet och låt sitta en stund. Skölj sedan av blandningen med vatten. Har du ett badkar som ska göras rent kan du passa på att ta detta i samma veva. Citronens lätt blekande effekt kommer att ge ditt badkar ett lyft.

Fönsterputs
Vinterns ruskiga månader sätter sina spår, framför allt på fönster. Denna enkla och miljövänliga blandning får dina fönster att skina igen.
– Du behöver: 1 halv citron, några droppar svanenmärkt diskmedel, varmt vatten, trasa (mikrofiber är att föredra), torkskrapa, sprayflaska. Tips! Återanvänd gärna förpackningen av en tom städspray i stället för att köpa en ny.
– Gör så här: Fyll en sprayflaska med varmt vatten, pressa i saften av en halv citron och häll i några droppar diskmedel. Spraya rikligt av blandningen jämnt över fönsterytan, gnugga in blandningen med hjälp av en trasa. Skrapa av resterna med en fönsterskrapa. Klart!

Å nej, stopp i handfatet!
Stopp i avloppet kan förebyggas med hjälp av ett gammalt beprövat husmorsknep. Ett knep som dessutom är ett miljövänligare alternativ till de propp­lösande kemikalierna från butiken.
– Du behöver: 1 dl bikarbonat, 0,5 dl ättika, 1 liter kokande vatten.
– Gör så här: Häll bikarbonaten i handfatet och ringla sedan över ättikan. Det blir då en kemisk reaktion som får blandningen att börja bubbla och pysa. Reaktionen gör att smuts och fett löser upp sig. Häll sedan kokande vatten över blandningen och undvik att spola vatten i handfatet på en stund. Gör du det lika ofta som du vardagsstädar undviker du att det bildas proppar i avlopps­rören.
Passa gärna på att rengöra vattenlåset då och då. Instruktionsfilm ­hittar du på bostadsbolaget.se

Ny serie!
Trivas startar Smart hemma – en ny serie artiklar med inspiration och tips för hemmet med fokus på klimatsmarta och hållbara lösningar. Dela gärna med dig av dina egna tips genom att mejla till trivas@bostadsbolaget.se eller hashtagga inlägg på sociala medier med #trivassmarthemma.

Text: Karin Andréen Olsson

En samling av hållbara naturliga städprodukter i en trälåda i ett kök med plantor av färska örter och citroner.

Vårfint utan kemikalier. Det du behöver kanske redan finns hemma i skafferiet.