Hoppa till innehåll

Stallet i Haga byggs upp igen

Stallet i Haga blev välkänt för hela svenska folket när TV-serien om skrothandlaren Albert och hans son Herbert drog igång 1974. Tyvärr brann det ner år 2015 och efter många turer fram och tillbaka har Bostadsbolaget beslutat att återställa gården och stallet i sin ursprungliga form igen.

Albert och Herbert bodde på Skolgatan i Haga. I stallet på gården, som verkligen fanns på riktigt på Skolgatan 36, bodde deras häst Herkules. TV-serien visades fram till 1979 och blev så populär att den återkom i form av julkalender 1982.
Men en sommardag för fem år startade en brand på innergården där stallet låg. Inga människor kom lyckligtvis till skada men den kraftiga branden slukade det mesta som fanns inne på gården – både stall och vedförråd. Efter uppröjning, fönsterbyte och fasadmålning har det varit tomt på gården och diskussionerna har varit många om vad man ska göra på platsen.

– Det har varit förslag på lägenheter men eftersom själva gården med sina kullerstenar är kulturminnesmärkt så får man inte gräva och förändra hur som helst. Men nu äntligen är det bestämt – stallet ska byggas upp igen, säger Krax.
Krax Haake har arbetat som fastighetsvärd i Haga sedan 2001 och menar att det är viktigt att förvalta kulturarvet och få tillbaka gården så långt som det är möjligt i ”gammalt” skick.
– Skolgatan 36 handlar inte bara om Herkules stall – den adressen var faktiskt själva hjärtat i det gamla Haga. Vedförrådet uppfördes i slutet av 1800-talet av en åkare och vedhandlare tvärs över gatan. Det var hit Hagaborna kom för att köpa sin ved för att hålla värmen, berättar han.

Arbetet för att iordningsställa gården är än så länge på skisstadiet och arbetet startar tidigast under 2021. När gården är klar under våren 2022 är tanken att den då och då kan visas upp, vid guidade turer.
– Det blir fint att kunna visa upp hur en gård i Haga kunde se ut på 1800-talet för både göteborgare och turister i stan. Med stall och allt, avslutar Krax.

TEXT: Kerstin Torsede
FOTO: Svante Örnberg

Texten publicerades i Trivas nr 1 2020


Krax Haake med en dörr från det gamla stallet som gick att rädda.
 

Bild på hur den gamla gården såg ut och hur det alltså kommer att se ut i framtiden också.