Hoppa till innehåll

Tävling nr 1 2023 – här var vi!

Visst var det en riktigt klurig bildfråga vi hade i förra numret? En närmast oigenkännlig plats tyckte vi på redaktionen men det var ändå många som listat ut vilket torg det handlade om – Radiotorget i Järnbrott! Riktigt stort grattis säger vi till er som gissade rätt. Vi har dragit fem vinnare som kan se fram emot ett biobesök.

Radiotorget byggdes 1953 och invigdes 1954. I ledtråden förra gången tog vi upp att det tillkom ”efter en amerikansk modell”. Det innebar ett koncept som kallades satellittorg, det vill säga ett torg utanför stadskärnan. Radiotorget var det första satellittorget som byggdes i Sverige och ett av de första i sitt slag i Europa. 2019–2020 fick torget en upprustning och tre nya hus kom på plats, två högre hus med lägenheter och ett lägre tvåvåningshus med butikslokaler på bottenplan och lägenheter över.
Radiotorget är ett mycket levande torg idag med varierat utbud av både service och dagligvaruhandel. Flera aktörer har varit på plats sedan torget byggdes. Som exempelvis Mürbecks hockey, cykel & sport. Sportspecialisten som legat på torget sedan 1950-talet och som är välkänd för de flesta göteborgare som någon gång behövt få sina skridskor slipade. Likaså fiskaffären som funnits på plats nästan lika länge eller restaurangen Gigi som började på Radiotorget, tog en sväng in till innerstan under några år men längtade tillbaka.

Niclas, fastighetsvärd på Bostadsbolaget, har arbetat i området sedan i somras och trivs mycket bra. Han säger att det är ett lugnt och tryggt område.
– Torget ligger bra till – mitt i området Sisjön-Frölunda-Högsbo och kan lätt nås med bil från alla håll, säger han.
Flera gånger om året fylls också torget med speciella event – äggletning vid påsk, halloweenfirande på hösten, grantändning inför julen och en marknadsdag på våren.
– De här dagarna är ett samarbete mellan handlarna, Bostadsbolaget och GöteborgsLokaler och brukar locka en hel del folk varje gång. Pannkakstrossen finns alltid på plats, ibland är det loppmarknad, scenprogram med uppträdande, trollkarl, modevisning, fiskedamm eller barnpyssel. Det brukar vara mycket uppskattade arrangemang, säger Hanna Blomqvist, Centrumutvecklare på GöteborgsLokaler.

Vann du?
Grattis säger vi till: Monica i Järnbrott, Krystyna i Majorna, Marie-Louise i Torpa, Pola i Hammarkullen och Reino i Brunnsbo. Biobiljetterna kommer med posten.

Vill du vara med och tävla?
Här hittar du tävlingen. Ditt svar vill vi ha senast den 31 augusti.

Publicerad i Trivas nr 2 2023.

Text: Kerstin Torsede Foto: Bostadsbolaget

En bild över Radiotorget

Radiotorget var det första satellittorget som byggdes i Sverige och ett av de första i sitt slag i Europa.

Svartvit flygbild över ett gammalt torg. Används som tävlingsbild och vi kan därför inte nämna namnet på torget.