Hoppa till innehåll

Tävling nr 1 2024 – här var vi!

Rätt svar denna gång var Kungshöjd/Otterhällan – något som många snabbt listade ut.

Vi fick in många svar och kanske var det ledtråden om ett ”alldeles eget jaktslott” i området som satte er på spåret? Vi har gett rätt både för Kungshöjd och Otterhällan och har dragit fem vinnare som vardera får två biobiljetter. Grattis!

Självklart var det Drottning Kristinas jaktslott på Otterhällegatan vi tänkte på! I själva verket inte så mycket till slott, utan ett litet hus som byggdes långt efter Kristinas död och som inte alls har med henne att göra.
Kungshöjd, som tidigare kallades Lilla Otterhällan, fick sitt namn 1904 när området på allvar började bebyggas. Både Kungshöjd och Otterhällan var länge glest bebyggda och det var först på 1900-talet som de hus vi ser idag kom till. Bostadsbolaget har totalt 117 lägenheter och 26 lokaler av olika slag på Kungshöjd. Endast ett av husen på Kungshöjdsgatan som är av ett senare datum – 1979.

Mellan Kungshöjd och Otterhällan löper den 930 meter långa Kungsgatan med start från Harry Hjörnes plats i öster till Esperantoplatsen och i väster bastionen Carolus XI Rex – resterna från den gamla vallgraven som skyddade Göteborg och en av tre portar som ledde in till staden. Större delen av Kungsgatan är idag gågata och fylld av butiker, restauranger och kaféer och ett ständigt livligt stråk. Här har fastighetsvärden Mats sin arbetsplats sedan 2022, något han verkligen gillar.
– Jag bor i Majorna och trivs väldigt bra där men om jag skulle flytta fick det gärna bli hit, säger han.
Kungshöjd ligger mitt i stan med nära till det mesta men är ändå ett mycket lugnt område där man gärna bor kvar länge.
– Omflyttningen hos oss är i det närmaste obefintlig. Här trivs man. Lägenheterna i de gamla husen är väldigt fina med högt i tak. Många har kakelugnar och till och med öppen spis!

Och så var det utsikten då. Läget är högt och många av lägenheterna har en vidunderlig utsikt över hamninloppet och Hisingen. Uppe vid den gamla stadsporten finns idag en lekplats och parkbänkar där man kan sitta och titta ut över staden, plåttaken i Haga och Skansen Kronan. Mats anser att Kungshöjd är en gömd pärla i Göteborg.
– För många är det nog en lite okänd del av staden. Men för mig ligger den på topp-tio-listan att besöka och jag brukar ofta ta en sväng hit upp när jag har vänner på besök. Det kan jag verkligen rekommendera!

Vann du?
Grattis säger vi till: Grattis säger vi till: Johan i Västra Järnbrott, Lena i Rannebergen, Carina i Kortedala, Emil i Kyrkbyn och Pola i Hammarkullen.

Vill du vara med och tävla?
Här hittar du tävlingen. Ditt svar vill vi ha senast den 30 augusti 2024.

Publicerad i Trivas nr 2 2024.

Text: Kerstin Torsede Foto: Aron Jonasson och Karin Andréen Olsson

Kungshöjd förr i tiden.

En gatubild från Kungshöjd.

Rätt svar på förra numrets bildgåta var Kungshöjd. Här är vi på krönet av Kungsgatan.