Hoppa till innehåll

Tomtehuset – supermodernt för sin tid

I år fyller Bostadsbolaget 75 år. Det firar vi med att göra några nedslag i vår historia. Så här dagarna före första advent passar sig veckans nedslag extra bra. I denna artikel från 2018 befinner vi oss nämligen vid det så kallade Tomtehuset på Vasagatan, 

Publicerad i Trivas nr 2 2018.

Många kände igen Tomtehuset

Det var många som listade ut var vi befann oss i Trivas nya tävling ”Var är vi?” Svaret var förstås det så kallade Tomtehuset på Vasagatan – ett av Göteborgs mest kända hus tack vare de karaktäristiska fasadmålningarna. Men det kanske inte är lika känt att det tillhör Bostadsbolaget.

Tomtehuset är ett villaliknande bostadshus som den kände tidningsmannen och riksdagsmannen S A Hedlund lät bygga 1890 vid korsningen Vasagatan/Viktoriagatan.

Bygget blev något av ett släkt- och vänprojekt. Arkitekt var hans egen brorson Hans Hedlund i samarbete med Yngve Rasmussen. Yngve Rasmussens bror Thorvald, som var konstnär med just tomtar som specialitet, anlitades för att dekorera fasaden. Målningarna anspelar på vilka yrken husets byggherre och upphovsmän hade – tomtarna är sysselsatta som fotograf, arkitekt, tryckare och tidningsläsare.

Supermodernt för sin tid

De numera klassiska tomtemotiven var högst modern design vid den här tiden. Viktor Rydbergs berömda dikt ”Tomten”, liksom Jenny Nyströms illustrationer i tidningar och på julkort, hade fått stort genomslag och bidragit till att tomten i slutet av 1800-talet blivit en mycket populär figur. Viktor Rydberg var dessutom en god vän till S A Hedlund och kollega i redaktionen för Göteborgs Handels och Sjöfartstidning. S A Hedlund var tidningens chefredaktör fram till sin död år 1900.

Övre våningen i Tomtehuset var ursprungligen inredd som fotoateljé men byggdes om till bostad på 1920-talet. 1978 tog Bostadsbolaget över fastigheten som nu inrymmer butiker och serveringar i bottenplanet och lägenheter i våningarna över.

TEXT: Karin Andréen Olsson
FOTO: Sofia Sabel

 

Tomtehuset på Vasagatan

Detaljbild på tomtar, fasaden Tomehuset